» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Säähäiriöt voivat aiheuttaa paloilmoitinongelmia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Säähäiriöt voivat aiheuttaa paloilmoitinongelmia

19.6.2008

Keisäiset säähäiriöt, kuten ukkonen, aiheuttavat vuosittain ongelmia paloilmoittimiin ja saattavat vaarantaa niiden luotettavan toiminnan. TUKES peräänkuuluttaakin tiedotteessaan, että asennusliikkeiden tulee suorittaa saamansa asennus- ja huoltotyöt asiantuntevasti ja huolellisesti noudattaen hyvää asennus- ja huoltokäytäntöä.

Ellei laitteita ole toteutusvaiheessa varustettu riittävällä ukkossuojauksella, olisi se syytä tehdä viimeistään ensimmäisten ongelmien ilmaannuttua. Asiantuntevat organisaatiot ovat tiedostaneet riskin ennakolta ja ryhtyneet jo ennakkotoimenpiteisiin paloilmoittimen käyttövarmuuden varmistamiseksi.

Huoltokäynnillä käydessään asiantunteva asennusliike informoi ukkossuojauksen puuttumisesta kiinteistön haltijaa. Tyypillisesti nopeat huoltokorjaukset lisääntyvät ruuhkiksi asti säätilojen muutosten mukaisesti. Tarvittava huoltosopimus onkin hyvä olla voimassa, jotta ongelmien ilmaantuessa asiantunteva huolto saadaan nopeasti paikalle.

Ukkosten aiheuttamissa korjaustoiminnoissa on tullut esiin puutteita. Laitteisto ei ole tehtyjen korjaustoimenpiteiden jälkeen kaikilta osin toiminut tarkoitetulla tavalla. Paloilmoittimen asennusliikkeen onkin syytä tiedostaa, että korjatessaan tai uusiessaan paloilmoitinkeskuksen säähäiriön aiheuttaman vian vuoksi, on koko laitteiston toimintakyky ja varmuus todettava riittävän laajalla käyttöönottotarkastuksella.

Testaus tai muu dokumentoitava todentaminen koskee siis keskuskojeen lisäksi myös silmukoita ja ryhmiä sekä kaikkia toiminnallisia yksiköitä, kuten liitäntäyksiköitä ja oikosulkuerottimia siinä laajuudessa kun on tarpeen toimivuuden varmistamiseksi. Testaukset on dokumentoitava kuten käyttöönottotarkastuksessakin.

Laitevalintoja tehdessään asennusliikkeen on syytä aina varmistaa valitsemaltaan laitetoimittajalta myös ulkotiloihin asennettavien ilmaisimien soveltuvuus ulkokäyttöön Suomen olosuhteissa. Talvikäyttöä ajatellen on varmistettava ennakolta myös laitteiden pakkaskestävyys.