» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Hallitus kuoppasi yrittäjien perintöverouudistuksen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Hallitus kuoppasi yrittäjien perintöverouudistuksen

19.11.2008

Hallitus vetää eduskunnan käsittelystä pois esityksensä sukupolvenvaihdosten verohuojennuksen laajentamisesta.

Hallitus toteaa, ettei sen alun perin tavoittelemia työllisyys- ja elinkeinopoliittisia vaikutuksia ole sittenkään mahdollista saavuttaa perintö- ja lahjaveroon tehtävien täsmätoimenpiteiden avulla. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan sukupolvenvaihdosten edistäminen perintö- ja lahjaverotusta keventämällä osoittautui tällä erää liian vaikeaksi tehtäväksi.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden enemmistö totesi verohuojennuksen korottamisen 60 prosentista 80 prosenttiin ongelmalliseksi perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta. Myöhemmin esillä olleet huojennusmallit lähtivät siitä, että tietyissä tapauksissa tase avattaisiin. Näiden vaihtoehtojen todettiin kuitenkin asiantuntija-arvioissa johtavan ennalta arvaamattomiin ja yritysten kannalta mahdollisesti jopa nykytilaa huonompiin lopputuloksiin.

Sukupolvenvaihdosten verohuojennusta kasvatettiin viimeksi edellisen hallituksen aikana vuonna 2004. Sekä alkuperäinen hallituksen esittämä malli että sittemmin selvitellyt perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennuksen muutosvaihtoehdot ovat osoittautuneet hallituksen mukaan joko perustuslaillisesti ongelmallisiksi tai huonosti toimiviksi.

Pelkkien sukupolvenvaihdosten lisähuojennusten sijaan hallitus jatkaa perintöveron yleistä keventämistä. Kaikkien suomalaisten perinnön- ja lahjansaajien veroasteikkoihin tehdään kolmen prosenttiyksikön kevennys I veroluokkaan. Ratkaisun seurauksena sekä sukupolvenvaihdosten että tavallisten perintöjen ja lahjojen verotus kevenee.