» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Fortum mukaan aaltovoiman kehityshankkeeseen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Fortum mukaan aaltovoiman kehityshankkeeseen

21.1.2008

Fortum ja Uppsalan yliopisto ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Fortum sijoittaa 600 000 euroa aaltovoiman tutkimukseen ja kehitykseen Ruotsissa.

AW-Energyn kehittämä Waveroller-laite Fortum hankkii osuuden yliopiston Islandsbergin aaltovoimapuistosta. Ruotsin länsirannikolla Lysekilin edustalla sijaitsevassa koelaitoksessa on 10 aaltovoimayksikköä, joista Fortum ostaa kaksi.

 Islansbergin koelaitos perustuu Uppsalan yliopistossa kehitettyyn teknologiaan. Se tuottaa sähköä meren pinnan liikkeestä ja on kehitetty nimenomaan Pohjoismaiden aalto-olosuhteisiin. Koelaitoksen asentaminen aloitettiin vuonna 2005 ja valmistuessaan sen 10 yksikön kokonaisteho on 100 kW.

– Jo nyt reilusti yli 80 % tuottamastamme sähköstä ei aiheuta lainkaan hiilidioksidipäästöjä, ja tavoitteemme on edelleen lisätä päästötöntä tuotantoa. Lupaavien uusien hiilidioksidittomien energiantuotantomuotojen, kuten aaltovoiman, tutkiminen ja niihin sijoittaminen on osa tätä työtä, Fortumin vesivoimasta vastaava johtaja Göran Hult kertoo.

 Vuonna 2007 Fortum hankki osuuden suomalaisesta aaltovoimayrityksestä AW-Energy Oy:stä, jonka kehittämä ratkaisu valjastaa rannikoilla esiintyvät pohja-aallot sähköntuotantoon.

Vaikka aaltovoima ei toistaiseksi ole kaupallisesti kilpailukykyistä, on meressä valtavasti hyödyntämiskelpoista energiaa. Aallot ovat myös vakaampi energianlähde, kuin tuuli, minkä ansiosta niiden energiaa voidaan hyödyntää tehokkaammin ympäri vuoden.

Aaltoenergiasta voi lukea lisää esimerkiksi  Wikipedian sivuilta.