» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Laajakaistapalvelut lähes kaikkien ulottuvilla
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Laajakaistapalvelut lähes kaikkien ulottuvilla

21.7.2008

ADSL-päätelaite. Kuva Juha Saari.Enää runsas prosentti kotitalouksista on kokonaan laajakaistan saatavuusalueen ulkopuolella, selviää Liikenne- ja viestintäministeriön tilaamasta tutkimuksesta.

Määrä on kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin marraskuussa 2006. Peittoalueen ulkopuolella olleita kotitalouksia on saatu palvelujen piiriin erityisesti langattomilla laajakaistatekniikoilla. Langattomien laajakaistapalvelujen määrä on nelinkertaistunut kahdessa vuodessa.

Viestintäviraston mukaan vuoden vaihteessa Suomessa oli käytössä kaikkiaan 1,8 miljoonaa laajakaistaliittymää. Paras laajakaistaliittymien saatavuus on Itä-Uudellamaalla, Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä, missä operaattorit ilmoittivat palvelun olevan käytännössä kaikkien saatavilla maakuntien jokaisessa kunnassa. Kunnat, joissa laajakaistaliittymiä on huonoimmin saatavilla, ovat pieniä haja-asutusalueen tai saariston kuntia.

Langattomia laajakaistapalveluja on kotitalouksien saatavilla 348 kunnassa, kun vielä kaksi vuotta sitten kuntien lukumäärä oli ainoastaan 83. Langaton laajakaista yleistyi Digitan avattua vuoden 2007 huhtikuussa @450-laajakaistaverkon. Myös paikalliset puhelinyhtiöt ovat rakentaneet ja laajentaneet langattomia WiMAX-laajakaistaverkkojaan. Langattomat laajakaistapalvelut puuttuvat tällä hetkellä enää 67 kunnasta.

Tutkimus tehtiin huhti-toukokuussa 2008. Tutkimusaineisto koostuu yli 70 teleyrityksen kotitalouksille tarjoamien telepalveluiden saatavuustiedoista.