» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Sähköalan työkannat vielä kunnossa – 2009 vapaata pudotusta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköalan työkannat kunnossa vuoden loppuun – 2009 vapaata pudotusta

21.10.2008

Alan suhdannetiedustelun mukaan sähköurakoitsijoiden työkannat loppuvuodelle ovat vielä kunnossa ja vuoden 2008 tulokset muodostuvat hyviksi. Ensi vuoden alusta lähtien ala odottaa rajua laskua.

Sähköasennusala odottaa rakentamisen volyymin romahdusta vuoden 2009 ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Odotukset ovat ylivoimaisesti pessimistisimmät sitten 1990-luvun alun. Negatiivisimpina koetaan asuntorakentamisen näkymät, mutta valoa ei juuri nähdä toimisto- ja liikerakentamisenkaan puolella.

Rakennustuotannon otaksuu tulevana puolivuotiskautena vähenevän kolme vastaajaa neljästä. Myös korjausrakentamisen odotukset ovat heikentyneet selvästi verrattuna vuoden takaiseen kyselyyn. Asuntojen korjausrakentamisen kasvuun tulevana puolivuotiskautena uskoo enää reilu neljännes vastaajista.

Toistaiseksi kolmella yrityksellä neljästä on riittänyt vähintään yhtä paljon töitä kuin viime keväänä, mutta sähköasennusala on rakentamisen ”jälkisuhdanneala”, jonka volyymit seuraavat muun rakentamisvauhdin kehitystä muutaman kuukauden viiveellä.

Alan työllisyys on kääntynyt laskuun. Ensimmäiset lomautukset ovat astuneet voimaan ja suuri määrä YT-neuvotteluja on käynnistynyt. Vastaajista selvä enemmistö, eli 71 prosenttia arvelee kuitenkin henkilöstömääränsä olevan puolen vuoden kuluttua samalla tasolla kuin nyt.

Tiedustelu lähetettiin syyskuussa 2008 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Neuvottelevat Sähkösuunnittelijat NSS ry:n jäsenrekisteristä 1694 yritykselle. Sähköpostitiedusteluun vastasi kaikkiaan 421 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 369 ja sähkösuunnittelijoita 52.


Suhdannetaulukko