Laskusuhdanne ykköspuheenaiheena syksyn Sähköurakoitsijapäivillä

21.11.2008

Laskusuhdanne oli syksyn Sähköurakoitsijapäivien hallitseva puheenaihe, mutta minkäänlaiseen synkkyyteen alalla ei ole vajottu.

Sähköalalla eletään tällä hetkellä ristiriitaisissa tunnelmissa. Monilla urakoitsijoilla on edelleen kädet täynnä töitä, mutta tuleva tilauskanta herättää kysymysmerkkejä. Mitenkään mahdottomalta tilanne ei kuitenkaan vaikuta.

Juha LounatvuoriHämeenlinnan Aulangolla 20.–21.11. pidettävien Sähköurakoitsijapäivien avajaispuheen pitäneen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n puheenjohtajan Juha Lounatvuoren mukaan viimeisten kuukausien kehitys on kuitenkin ollut huimaa alaspäinmenoa, eikä kukaan ei ole voinut välttyä vähintäänkin kuulemasta taloudellisesta myllerryksestä.

– Tulemme elämään ainakin jonkinlaista taantumaa jonkin aikaa. Alamme nimissä kuitenkin toivon, että pidämme pyörät pyörimässä, Lounatvuori sanoi.

Sähköalan työt eivät tule missään olosuhteissa kokonaan loppumaan, ja esimerkiksi korjausrakentamiseen ja julkisen sektorin hankkeisiin luodaan kohtalaisia odotuksia. Lounatvuoren mukaan taantuman aikana suureksi vaaraksi voi kuitenkin muodostua alan yritysten välisen kilpailun kohtuuton kiristyminen, jos tilauskirjoja lähdetään täyttämään hinnalla millä hyvänsä.

– Alihintaisesta työnhankinnasta ei yleensä hyödy edes tilaajaosapuoli, Lounatvuori varoitti.

STUL ry:n ansiomerkkien myöntämisen jälkeen Aulangolla kuultiin joukko arvovaltaisia puheenvuoroja, joita esittivät esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen sekä SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly.

Ennen Enston 50-vuotisjuhlansa kunniaksi tarjoamaa illallista ohjelmassa oli esimerkiksi lääketieteen lisensiaatti, taikuri Martti Vannaksen lennokas esitelmä ylivoimaiseen muistamisen kehittämisestä sekä alan tarvikevalmistajien sekä -kauppiaiden tuoteuutuusnäyttelyyn tutustuminen.

Päivien käytännön järjestelyistä vastanneen Auli Ekroosin mukaan urakoitsijapäiville osallistui noin 300 henkeä, mikä on enemmän kuin moneen vuoteen. Sähköurakoitsijapäivät on kahdesti vuodessa järjestettävä tapaaminen sähköalan ammattilaisille ja eri sidosryhmille. Perjantaina ohjelmassa on Sähkö- ja teleurakoitsijaliito STUL ry:n syyskokous.

 

Kuvia Sähköurakoitsijapäiviltä