» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Energia-avustuksia voi taas hakea
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energia-avustuksia voi taas hakea

22.2.2008

Vuoden tauon jälkeen energia-avustuksia myönnetään jälleen myös kerros- ja rivitalojen energiatalouden parantamiseen.

 Valtioneuvosto päätti helmikuun 22. päivä, että valtio myöntää vuonna 2008 yhteensä 14 miljoonaa euroa rakennusten energiatehokkuutta parantavien sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa edistävien korjaus- ja rakennushankkeiden tukemiseen. Avustusten myöntöperusteisiin tehtiin samalla joitakin muutoksia. Esimerkiksi ilmalämpöpumppujen asentamiseen tai öljylämmityskattiloiden uusimiseen ei myönnetä enää avustusta.

 Energia-avustusta myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Tuolloin avustusta jaettiin kuusi miljoonaa euroa. Avustusta haki noin 7 500 kiinteistönomistajaa, mutta läheskään kaikille hakijoille avustusta ei voitu myöntää. Viime vuonna energia-avustuksia myönnettiin vain 4 miljoonaa euroa, ja summa oli varattu pelkästään omakotitaloille.

 Tänä vuonna myös asuntoyhtiöt voivat hakea energia-avustusta. Avustusta voidaan myöntää esimerkiksi energiakatselmusten teettämiseen, patteri- ja linjasäätöventtiilien uusimiseen sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoon liittyviin toimenpiteisiin. Esimerkiksi muuta lämmitysjärjestelmää täydentävän aurinkolämpöjärjestelmän rakentamiseen voi hakea 15 prosentin avustusta.

 Pientaloille energia-avustusta voidaan myöntää esimerkiksi lämmitysjärjestelmän kasvihuonepäästöjä vähentävään uusimiseen, kuten puulämmitysjärjestelmän tai maalämpöpumppujärjestelmän rakentamiseen. Avustuksen enimmäismäärä on 15 % laiteinvestointien kohtuullisina pidettävistä kustannuksista.

 Päätös avustuksen myöntämisestä on saatava ennen töiden aloittamista. Energia-avustukset myöntää asuinrakennuksen sijaintikunta. Korjausavustukset myöntää käyttötarkoituksen mukaan joko kunta tai Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA). Yhteensä korjaus-, terveyshaitta- ja energia-avustuksiin myönnetään vuonna 2008 60,5 miljoonaa euroa. Hissien perusparannuksiin myönnettävien avustusten kriteerit tiukkenevat helmikuun lopussa, mutta hissien rakentamiseen myönnettävien korjausavustusten myöntöperusteet pysyvät ennallaan.

 

Lisätietoja energia-avustuksista Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen sivuilla