» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Sähköturvallisuuteen suhtaudutaan luottavaisesti
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköturvallisuuteen suhtaudutaan luottavaisesti

22.4.2008

Tukesin kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat sähköturvallisuuteen varsin luottavalla asenteella. Sähköturvallisuuden perusasiat tunnettaan varsin hyvin, mutta parannettavaa löytyy esimerkiksi sähkölaitteiden paloriskejä koskevissa tiedoissa.

 Suomalaiset luottavat Tukesin kyselyn perusteella varsin vankasti markkinoilla olevien sähkölaitteiden turvallisuuteen. Väitettä "Suomessa myytävät sähkölaitteet ovat turvallisia" tuki täysin 38 % vastaajista ja osittain 50 % vastaajista. Tukesin valvontahavaintojen perusteella tuotteiden turvallisuus on kohtuullisen hyvällä tasolla, mutta markkinoilta löytyy kuitenkin jatkuvasti myös vaarallisia tuotteita. Aivan sokeasti turvallisuuteen ei siis pidä luottaa.

 Käyttöohjeisiin suhtauduttiin vaihtelevasti. Suomessa myytävien laitteiden käyttöohjeiden selkeyttä ja ymmärrettävyyttä pidettiin kutakuinkin hyvänä, mutta neljännes vastaajista oli tyytymättömiä käyttöohjeisiin. Miehet lukivat tutkimuksen mukaan käyttöohjeita laiskemmin ja vähemmän perusteellisesti kuin naiset. Yli 65-vuotiaat tukeutuivat vankasti käyttöohjeisiin, kun taas 20–30 -vuotiaat selvästi välinpitämättömämmin.

Kiinteät sähköasennukset tulee jättää ammattilaisille Sähköasennuspalvelujen käyttäminen oli kyselyn perusteella varsin yleistä vaativissa kiinteästi asennettavien laitteiden, kuten lieden tai kiukaan asennuksissa. Sähköasentajan apuun oli turvautunut neljä viidestä vastaajasta: mitä vanhemmasta ikäryhmästä, sitä useammin. Näin tulee toimiakin, sillä kiinteät asennukset ja sähkölaitteiden korjaaminen vaativat sähköalan ammattilaista. Oman kodin sähköasennusten kuntoon suhtaudutaan varsin luottavaisesti. Vain muutama prosentti vastanneista epäili kotinsa pistorasioiden, johtojen ja kytkinten kuntoa. Sähkötarkastuksellekaan ei kovin moni vastanneista nähnyt erityistä tarvetta.

 Viallinen laite on usein sähkötapaturmien tai sähköpalon syypäänä. Siksi viallinen laite tulisi heti huoltaa tai vaihtaa uuteen. Selvä enemmistö kyselyyn osallistuneista ilmoitti näin toimivansakin, mutta miehet olivat melkoisen hanakoita myös omatoimiseen korjaamiseen.

 Sähköiskukuolemat ovat nykyisin erittäin harvinaisia Suomessa, mutta riskit ovat yhä olemassa. Viidennes vastaajista ilmoitti saaneensa joskus sähköiskun. Valaisimet olivat yleisimpiä sähköiskujen aiheuttajia. Sähköpalon tai läheltä piti -tilanteen aiheuttajina esiintyi monia eri laitteita: leivänpaahtimia, valaisimia, silitysrautoja, pesukoneita ja televisioita. Nykyisin televisiopalojen määrä on merkittävästi vähentynyt laitteiden kehittyessä turvallisemmiksi, mutta vielä muutama vuosi sitten televisiopaloja syttyi varsin paljon. Eccu Finland Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 500 eri ikäistä suomalaista.