» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Suomen Yrittäjien suhdannekysely: rahoitusongelmat kasvussa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Suomen Yrittäjien suhdannekysely: rahoitusongelmat kasvussa

22.12.2008

Suhdannenäkymät ovat heikentyneet edelleen selvästi. Pk-yritykset eivät ole vielä kriisissä, mutta suhdanneodotukset eivät ole olleet näin alhaalla sitten vuosien 1990–1993.

Yleiset suhdannenäkymät ovat heikentyneet edelleen loppusyksyn aikana. Saldoluku on nyt -22, kun syksyn Pk-yritysbarometrissa saldoluku oli vielä +6 ja lokakuun pikakyselyssä -12. Kuitenkin pk-yrityksistä 47 prosenttia odottaa suhdanteiden pysyvän suunnilleen ennallaan oman yrityksensä kannalta. Vastaajista 34 prosenttia ennakoi yleisen suhdanteen heikkenevän merkittävämmin.

Pk-yritysten liikevaihto-odotukset ovat sen sijaan laskeneet selvemmin. Saldoluku on alentunut 23 yksikköä. Vastaajista 29 prosenttia odottaa yrityksensä liikevaihdon olevan korkeampi vuoden päästä ja 34 prosenttia uskoo tämän olevan matalampi.

– Pk-yritysten luottamus lähitulevaisuuteen on heikentynyt edelleen. Yrityksissä ennakoidaan aiempaa useammin, että talouden heikkeneminen tulee väistämättä näkymään myös oman yrityksen liikevaihdossa. Asiakkaiden ja kumppaneiden maksuvaikeuksien nähdään olevan kasvussa, ekonomisti Harri Hietala Suomen Yrittäjistä summaa.

Pk-yrityksistä vain 12 prosenttia uskoo lisäävänsä henkilöstöä seuraavan vuoden aikana. Vastaajista 18 prosenttia ennakoi henkilöstön vähenemistä.

Pk-yrityksistä reilulla puolella on lainaa rahoituslaitoksista. Seuraavan vuoden aikana ulkoista rahoitusta aikoo hankkia 26 prosenttia pk-yrityksistä. Osuus on nousussa ja erityisesti käyttöpääoman osalta. Yrityksistä 30 prosenttia on ottanut ulkoista rahoitusta viimeisen vuoden aikana. Ulkoista rahoitusta ottaneista reilu 60 prosenttia on havainnut rahoitusmarkkinoiden muutosten vaikutuksia omassa rahoituksessaan. Rahoituksen saatavuus näyttää heikentyneen, ja myös vakuusvaatimukset näyttäisivät kiristyneen.

Suomen Yrittäjät kysely lähetettiin 12.–17.12. vajaalle 14 000 satunnaisesti poimitulle Suomen Yrittäjien jäsenyritykselle. Kyselyyn vastasi 2 650 yrityksen edustajat.

 

Tiedote ja suhdannegraafit Suomen Yrittäjien sivuilla