» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Ensto ja Fortum valmistautuvat sähköautojen tulemiseen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Ensto ja Fortum valmistautuvat sähköautojen tulemiseen

23.10.2008

Useat autonvalmistajat ovat tuomassa sähköautoja lähiaikoina myyntiin. Lataamiseen tarvittavan infrastruktuurin kehittäminen on keskeinen osa hanketta.

Ensto testaa sähköautojen lataustolppia Fortumin ja Espoon kaupungin yhteisessä sähköautohankkeessa. Keskeinen osa hanketta on kehittää autojen lataamiseen tarvittava infrastruktuuri, jotta ladattavien sähköautojen käyttöönotto olisi mahdollisimman sujuvaa, kun autonvalmistajat tuovat ne markkinoille muutaman vuoden päästä. Markkinoille on tulossa useita sähköautomalleja jo vuonna 2010.

Sähköautojen latauspisteen prototyyppiEspoo pyrkii hankkimaan kolme ja Fortum 8–10 ladattavaa hybridi- ja täyssähköautoa testikäyttöön. Autojen latauspisteitä tulee aluksi olemaan viisi. Erilaisten sähköautojen ja lataustekniikoiden testaamisen lisäksi hankkeessa tutkitaan laajamittaisen käyttöönoton asettamia vaatimuksia infrastruktuurille ja selvitetään muun muassa latauksen maksutapoja. Lisäksi tutkitaan sähköisen autoilun soveltuvuutta taksi- ja joukkoliikenteeseen. Fortumilla on käynnissä vastaava yhteistyöprojekti Tukholman kaupungin kanssa.

Lataustolppien kehittäminen on osa Enston Astetta parempi -konseptia, jossa kehitetään energiatehokkaita sähköistysratkaisuja tavallisen kuluttajan tarpeisiin. Autojen lataamisen tulee olla vaivatonta ja luotettavaa. Tulevaisuudessa autoja voisi ladata kotipihojen lisäksi myös kauppakeskusten ja työpaikkojen parkkipaikoilla. 

Sähköauton yleistymisen ja käytettävyyden kannalta olennaisia ovat tehokkaat akut, joihin voidaan varata auton käyttämä energia. Kehityspanostukset akkutekniikkaan ovat lisääntyneet, ja odotettavissa onkin, että akut sekä pienenevät että kevenevät.

 

Lisätietoja sähköautoista

Sähköautot – Nyt! – Suomalainen sähköautosivusto 

Wikipedian laaja artikkeli sähköautoista 

Sähköautojen tuotanto käynnistyy Uudessakaupungissa