» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Enemmistö suomalaisista kannattaa vesivoiman lisärakentamista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Enemmistö suomalaisista kannattaa vesivoiman lisärakentamista

24.4.2008

Vesivoima saa kansalaisilta laajan hyväksynnän. Energiateollisuus ry:n kyselytutkimuksen mukaan vain neljännes suomalaisista vastustaa vesivoiman lisärakentamista.

Energiateollisuus ry:n TSN Gallupilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset hyväksyvät laajalti vesivoiman lisärakentamisen, mikäli se voidaan tehdä niin, että kosket ja jokiluonto eivät muutu olennaisesti. Vastaajista 43 prosenttia oli täysin samaa mieltä väittämän kanssa ja 37 prosenttia jokseenkin samaa mieltä.

Vanhankaupunginkoski Helsingissä. Kuva Mikko ArvinenKolmannes vastaajista lisäisi vesivoiman käyttöä tuntuvasti nykyisestä ja vajaa kolmannes jonkin verran. Kotimaisen sähköntuotannon tukemista pidetään tärkeimpänä syynä lisätä vesivoimaa. Myös vähäpäästöisten ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöä halutaan lisätä. Myös aurinkoenergia ja tuulivoima saivat vastaajilta korkean hyväksynnän. Kaksi kolmasosaa vastaajista katsoo, että kun rakennetaan huomattavasti lisää tuulivoimaa, tarvitaan lisää myös säädettävää vesivoimaa turvaamaan sähköntuotantoa tuulettomina aikoina.

Vastaajista 23 prosenttia ei halua lisätä vesivoimaa nykyisestä, ja 3 prosenttia haluaa vähentää sitä. Vesivoiman lisärakentamisen vastustusta perustellaan ennen kaikkea viimeisten vapaiden koskien suojelulla. Tekojärvien rakentamin jakaa mielipiteitä. Tekojärvien rakentamista kannatti 44 prosenttia vastaajista, mutta kolmasosa vastaajista ei osannut sanoa kantaansa kysymykseen.

Suomessa on yli 200 vesivoimalaitosta, joiden sähköteho on yhteensä noin 3 000 MW. Vesivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta vuonna 2007 oli 18 prosenttia.

Energiateollisuus ry:n sähköntuotantotoimialan johtaja Jukka Leskelän mukaan vesivoiman lisärakentamisen laaja kannatus on selvä signaali hallitukselle siitä, että sen pitäisi ohjelmansa mukaisesti mahdollistaa vesivoiman tuntuva lisääminen. Leskelän mukaan EU:n asettamien velvoitteiden täyttäminen vaatii kaikkien uusiutuvan energian lähteiden hyödyntämistä.

Kyselytutkimus toteutettiin huhtikuun alkupuolella ja siihen vastasi Gallup Kanava -verkkopaneelin välityksellä 1 184 eri puolella Suomea asuvaa täysi-ikäistä henkilöä.