» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Fingrid moninkertaistaa kantaverkkoinvestointinsa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Fingrid moninkertaistaa kantaverkkoinvestointinsa

25.1.2008

Fingrid saattaa jopa nelinkertaistaa investointinsa sähkönsiirron kantaverkkoon lähivuosina.

Talvinen voimalinja, kuva Fingrid 

 Fingrid on sijoittanut kantaverkon ylläpitoon ja kehittämiseen vuosittain noin 40–50 miljoonaa euroa, mutta lähivuosina summa tulee nousemaan 100–200 miljoonan euron tasolle. Sähkönkulutuksen odotetaan kasvavan tasaisesti, ja tätä varten Fingrid investoi niin Suomen ja Ruotsin välisen sähkönsiirtoverkon kehittämiseen, kuin uuden ydinvoimakapasiteetin vaatimaan verkon vahvistamiseen.

 Fingridin vastikään uusitun keskusvalvomon esittelytilaisuudessa toimittajille puhuneen Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan myös ikääntyvän kantaverkon kunnossapito vaatii jatkuvasti enemmän varoja.

– Voi sanoa, että kantaverkkomme alkaa olla keski-ikäinen, ja alkaa vaatia uudelleen konstruointia, Ruusunen sanoo.

 Voimajohtojen, komponenttien, muuntajien ja asennustarvikkeiden hintojen nousu näkyy myös suurjänniteverkkojen puolella. Mitenkään huonossa kunnossa Fingridin yhteensä lähes 14 000 kilometrin pituinen verkko ei kuitenkaan ole, vaan Suomen kantaverkko on sijoittunut jo vuosien ajan kansainvälisten vertailujen kärkipäähän. Sähkönsiirron käyttövarmuusongelmat ovat pääasiassa alemman jakeluverkon puolella. Kantaverkko on leveiden johtokatujen ansiosta puuvarma, eli esimerkiksi kaatuilevista puista ei tarvitse olla huolissaan. Järeämmät suurjännitejohdot kestävät paremmin myös lumi- ja jääkuormia.

 Uudistuksilla Fingrid pyrkii myös parantamaan merkittävästi sähkönsiirron energiatehokkuutta. Vuosittain siirrettävästä noin 65 terawattitunnista sähköä jopa yli yksi terawattitunti, eli suuren kaupungin vuosikulutuksen verran sähköä katoaa siirrossa syntyviin häviöihin.

 Kustannustason nousu ja kantaverkkoinvestoinnit tullaan kattamaan osittain kantaverkkomaksujen korotuksilla. Vuoden 2008 alusta maksua korotettiin 4,5 prosenttia, mutta Ruusunen povaa hinnan nousevan edelleen tulevaisuudessa. Sähkönsiirron osuus sähkönhinnasta on parin prosentin luokkaa.

 Fingrid arvioi, että Suomen sähkönkulutus saattaa nousta tänä talvena ennätystasolle. Ennustettu huippukulutus on 15 200 megawattia, josta Suomessa voidaan tuottaa tällä hetkellä korkeintaan 13 200 MW huippuvoimakapasiteetti mukaan lukien. Ruotsista, Venäjältä ja Virosta sähköä voidaan tuoda yhteensä noin 4 000 megawattia, mutta vain mikäli maiden oma energiantarve mahdollistaa tuonnin.

 

Aiheesta kerrotaan lisää Sähkömaailma-lehden seuraavasta, helmikuun alussa ilmestyvässä numerossa.

Suomen sähköntuotannon ja sähköntuonnin tilannetta voi seurata lähes reaaliajassa Fingridin sivuilla.