» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >TVO hakee lupaa uudelle ydinvoimalaitosyksikölle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


TVO hakee lupaa uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiselle Olkiluotoon

25.4.2008

Teollisuuden Voiman yhtiökokous päätti yksimielisesti, että yritys jättää valtioneuvostolle hakemuksen neljännen ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Olkiluotoon.

TVO on päättänyt hakea lupaa rakentaa neljäs, 1 000–1 800 MW:n tehoinen ydinvoimalaitosyksikkö Olkiluotoon. Olkiluoto 4 olisi tarkoitus rakentaa käyvien yksiköiden välittömään läheisyyteen. Uuden yksikön rakentaminen ajoittuisi 2010-luvulle ja sen on suunniteltu tulevan käyttöön vuosikymmenen loppupuolella.

Havainnekuva Olkiluodon 3. reaktorista. Kuva TVOInvestoinnin kokonaiskustannusten arvioidaan olevan noin 3-4 miljardia euroa laitoskoosta ja -ratkaisusta riippuen. TVO:n selvitysten mukaan tällä hetkellä on tarjolla useita vaihtoehtoja, jotka täyttävät Suomen ydinturvallisuusmääräykset. TVO on jättänyt Säteilyturvakeskukselle viiden laitosvaihtoehdon soveltuvuusselvitykset, joissa on kuvattu niiden oleelliset tekniset ja turvallisuusominaisuudet.

TVO:n mukaan uuden ydinvoimalaitosyksikön tuotantokustannukset olisivat kilpailukykyiset verrattuna muihin tuotantovaihtoehtoihin. TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simolan mukaan uusi yksikkö auttaa vähentämään merkittävästi sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä ja sähkön tuontiriippuvuutta sekä lisää kohtuuhintaisen perusvoiman tuotantoa Suomessa.

– Päästötöntä sähköä tarvitaan. Yhtiöllä on Olkiluodossa erinomainen laitospaikka ja monipuoliset valmiudet rakentaa uusi ydinvoimalaitosyksikkö tulevan vuosikymmenen aikana, Simola toteaa.

TVO:n mukaan Olkiluoto sopisi hyvin uuden reaktorin sijaintipaikaksi, sillä oleva valmis infrastruktuuri, mukaan lukien ydinjätehuolto ja perusorganisaatio, tuottaa merkittäviä synergiahyötyjä. Eurajoen kunta on ilmaissut tukensa Olkiluoto 4 -hankkeelle.