» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Työterveyslaitoksen tutkimus: kreosootilla runsaasti terveyshaittoja
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Työterveyslaitoksen tutkimus: kreosootilla runsaasti terveyshaittoja

25.9.2008

Huolellinen ihosuojaus, käsien pesu sekä suojakäsineiden, suojavaatteiden ja hengityssuojaimen käyttö vähentävät kreosootille altistumista pylvästyöskentelyssä.

Työterveyslaitoksen vasta valmistunut tutkimus kreosootin terveysvaikutusten ehkäisemisestä linjatyömailla osoittaa, että huolellinen suojautuminen altistumista vastaan on tärkeimpiä toimenpiteitä turvallisen työskentelemisen varmistamiseksi.

Kreosoottipylväs. Kuva Mikko ArvinenLinjatyössä kroesootille altistuminen tapahtuu pääasiassa ihon kautta. Kyllästeestä haihtuville höyryille altistuminen oli tutkimuksen mukaan vähäistä, koska ilmassa olevat pitoisuudet ovat pieniä. Pylväitä työstettäessä syntyy kyllästepitoista puupölyä, joka voi kulkeutua hengitysteihin. 

Tutkimuksesta vastannut Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Mauri Mäkelä ehdottaa työpaikkakohtaista altistumisen selvittämistä. Tämän jälkeen voidaan tehdä riskiarvio ja toteuttaa tarvittavat työpaikka- ja henkilökohtaiset työsuojelutoimenpiteet.

Kreosoottiöljy on kivihiilitervan tisle, jota on käytetty vuosia pylväiden ja ratapölkkyjen kyllästämiseen. Öljy sisältää syöpävaarallisiksi luokiteltuja PAH-yhdisteitä. Kreosootilla kyllästettyjen ilmajohtopylväiden käyttö lisääntyi uudelleen Suomessa CCA-kyllästeen (kupari, kromi, arseeni -kylläste) käytön loputtua EU-alueella vuonna 2006.

Kreosoottipylväistä ei ole mahdollista nopeasti luopua, koska niitä on nykyisissä jakeluverkoissa runsaasti ja niiden käyttöikä on 50–60 vuotta. Ainoa Suomen markkinoilla oleva kyllästevaihtoehto on tällä hetkellä kupariyhdiste, jonka lahosuojatehosta ja muista ominaisuuksista ei ole vielä pitkäaikaista kokemusta. Uusia vaihtoehtoja selvitetään.

Oikein asennetuista kreosoottipylväistä ei ole vaaraa ulkopuolisille henkilöille tai eläimille. Pylväisiin ei kuitenkaan ole syytä koskea, koska pinnasta mahdollisesti irtoava kylläste voi aiheuttaa ihottumaa ja herkistää ihoa auringon valolle.

Tutkimusta rahoittivat Työsuojelurahasto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK sekä Energiateollisuus ry:n yhteydessä toimiva Sähkötutkimuspooli.

 

Lisätietoja:

Energiateollisuus ry:n tiedote

Tutkimus verkossa Energiateollisuus ry:n sivuilla (PDF)