» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >FiCom: kolmannes suomalaisista on käyttänyt 3G-palveluita
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kolmannes suomalaisista on käyttänyt 3G-palveluita

26.8.2008

Yli kolmasosa suomalaisista on kokeillut 3G-palveluiden käyttöä.Yli 30 prosenttia suomalaisista on käyttänyt 3G-palveluja. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n mukaan 3G-palveluiden käyttö on yleistynyt nopeasti vuodesta 2006, jolloin 3G-puhelinten kytkykauppa sallittiin. FiComin mukaan myös kansainvälisesti verrattuna edullinen kuukausihinnoittelu on lisännyt palveluiden käyttöä.

Myös "mokkulat" toimivat 3G-verkossa. Tilastokeskuksen mukaan matkaviestinnän pakettikytkentäisen datasiirron kokonaisliikennemäärä oli vuonna 2007 viisinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Elisa Oyj:n arvion mukaan kesäkuussa Suomessa oli yhteensä 1,3 miljoonaa 3G-liitymää.

Myös Sähköala.fi -sivut näkyvät hyvin 3G-verkossa. FiComin mukaan 3G-liittymien nopeus on minimissään 384 kilobittiä sekunnissa, mutta 3G-verkkoa nopeuttava HSDPA-yhteyskäytäntö (High-Speed Downlink Packet Access) mahdollistaa huomattavasti nopeammatkin yhteydet. 3G-verkon nopeuden on luvattu kasvavan 2 megabittiin sekunnissa lähitulevaisuudessa.

 3G-verkkojen peittoaluetta laajennetaan jatkuvasti. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan 3G-palvelut kattavat tällä hetkellä 75 prosenttia Suomen väestöstä. Toukokuussa palveluiden maantieteellinen peitto oli kuitenkin vasta 13 prosenttia Suomen pinta-alasta.

 3G-alueen ulkopuolella datasiirrossa käytetään GPRS/EDGE-verkkoa, jossa kaikki 3G-puhelimien ominaisuudet eivät toimi ja jonka tiedonsiirtonopeus on hitaampaa. Operaattorit ylläpitävät internetsivuillaan kuuluvuuskarttoja, joista aluekohtaisen kehitystilanteen voi käydä tarkastamassa ennen laitteiden hankkimista.

 

Lisätietoja 

FiCom ry: Katsaus langattoman laajakaistan ja 3G-palvelujen kehityksestä