» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Puolustusministeriöltä opas laajoihin sähkökatkoihin varautumisesta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Puolustusministeriöltä opas laajoihin sähkökatkoihin varautumisesta

26.9.2008

Laaja sähkönjakelun häiriö lamauttaisi käytännössä koko yhteiskunnan normaalin toiminnan. Puolustusministeriön julkaisema Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas auttaa varautumaan.

Vaikka sähkönjakelun toimitusvarmuus on Suomessa huippuluokkaa, vaikuttivat Pyryn ja Janikan päivien myrskyt lähes miljoonaan suomalaiskotiin vuonna 2001. Parisataatuhatta taloutta oli tuolloin ilman sähköä jopa viisi vuorokautta.

Klikkaa oppaaseen. (PDF)Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille? Toimivatko puhelimet? Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni? Mistä kansalaiset saavat tietoa tilanteesta? Näihin kysymyksiin antaa vastauksia uusi Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas.

Lyhyisiin sähkökatkoihin voi varautua esimerkiksi hankkimalla taskulampun ja paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja, ja paristokäyttöisen radion. Pidempiin kriisitilanteisiin voi varautua hankkimalla kotiin esimerkiksi vettä, säilykkeitä ja kuivamuonaa, kuume- ja särkylääkkeitä, joditabletteja, laastareita ja sidetarpeita, kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä sekä käteistä rahaa.

Jos kotona on takka, kannattaa polttopuita varata hieman pidemmäksi aikaa. Esimerkiksi maatilojen kannattaa harkita myös aggregaattien hankkimista, joiden toiminta pitää myös tarkistaa säännöllisesti.

Opas liittyy Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen strategiaan. Puolustusministeriön vetämän hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoja yhteiskunnan eri toimintojen sähköriippuvuudesta.

Vuodenvaihteessa julkaistaan kansalaisopasta laajempi teos, jossa annetaan viranomaisille ja yhteisöille perusteellisempaa tietoa sähkökatkojen vaikutuksista perusinfrastruktuurin toimintaan. Näitä tietoja tarvitaan eri alojen valmiussuunnittelussa.

Puolustusministeriön ja Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat olleet Huoltovarmuuskeskus, Energiateollisuus ry, Sähköenergialiitto Sener ry, Fingrid Oyj, Tampereen Sähkölaitos ja Tampereen kaupunki. Opasta tullaan jakamaan muun muassa sähköyhtiöiden asiakaslehtien liitteenä.

 

Opas Energiateollisuus ry:n sivuilla (PDF)