» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Sähköasentajien työmenetelmien kehittämiselle EU:n kunniamaininta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköasentajien työmenetelmien kehittämiselle EU:n kunniamaininta

27.2.2008

Työterveyslaitoksen ja sähkö- ja talotekniikka-alan yritysten yhteinen työmenetelmien kehittämishanke palkittiin Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston kunniamaininnalla 26. helmikuuta.

 Työterveyslaitoksen ja useiden sähkö- ja talotekniikka-alan yritysten yhteiselle ”Osallistuva työmenetelmien kehittäminen” -hankkeelle on myönnetty Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston "työelämän hyvien käytäntöjen" kunniamaininta.

 Energia- ja talotekniikka-alalta työperäisiä tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ehkäisevään hankkeeseen osallistuivat Enerke Oy, Suomen Energia-Urakointi Oy, Tekmanni Oy, YIT Kiinteistötekniikka Oy ja Pohjois-Karjalan Sähkö Oy. Lisäksi hankkeeseen osallistui työ- ja apuvälineiden valmistajia ja toimialajärjestöjä.

 Hankkeessa kehitettiin lvis-asentajien työmenetelmiä ja fyysistä kuormitusta ja tapaturmariskejä vähentäviä työvälineitä ja suojaimia. Työmailla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että monet talotekniikka-alan asentajat kärsivät erityisesti kuormittavista ja muuten hankalista työasennoista.

 YIT Kiinteistötekniikka Oy:n turvallisuuspäällikkö Markku Parjanen kertoo, että hankkeessa kehitetyistä apuvälineistä varsinkin "jakkaramalliset polvisuojat" ovat saaneet runsaasti kiitosta asentajilta. Laitteen erikoisuutena ovat alas käännettävät metallituet, joiden päällä voi istua ja vähentää näin polviin kohdistuvaa kuormitusta.

– Talotekniikka-asentajien työ on usein lattianrajassa olemista, ja varsinkin iän myötä polvet ovat monilla vaivana. Ensiksi tuki herätti melkoisesti hämmästystä, mutta koekäytön jälkeen asentajat ovat olleet oikeasti tyytyväisiä siihen, Parjanen kertoo.