» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Omavarainen sähköntuotanto esillä Porin loma-asuntomessuilla
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Omavarainen sähköntuotanto esillä Porin loma-asuntomessuilla

27.6.2008

Kesämökeille halutaan yhä enemmän mukavuuksia – ja ne taas vaativat usein sähköä. Moni mökkeilijä tuottaa itse oman sähkönsä esimerkiksi aurinkopaneeleilla.

Yhä useamman mökin katolta löytyy aurinkokenno tai tuulivoimala - tai molemmat. Kuva Pertti A. Mäkinen.Mökkeilijät kiinnittävät yhä useammin huomiota mökkinsä energiantuotannon ympäristöystävällisyyteen, mistä kertovat ekologisten järjestelmien kasvavat myyntiluvut. Esimerkiksi aurinkovoimaloita myydään vuosittain noin 3000.

- Noin puolet suomalaisista mökeistä on liitetty valtakunnan verkkoon. Muissa ongelma ratkaistaan enenevissä määrin joko aurinkopaneeleilla tai hybridijärjestelmillä, joissa on sekä aurinko että tuuli, ja usein myös aggregaatti varmuuden vuoksi, kertoo muun muassa mökkien mukavuustuotteisiin erikoistuneen Sunwind Oy:n toimitusjohtaja Jari Holmberg.

Holmbergin mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita ekologisesta energiasta, mutta eivät vielä tiedä aiheesta kovinkaan paljon. Yleisin harhaluulo on se, että aurinko- tai tuulivoimalla saisi tuotettua energiaa vain vähäiseen käyttöön. Ekojärjestelmien teho riittää hyvin, vaikka kesämökkien varustelutaso onkin noussut. Oman voimalan hankkinut mökkeilijä on sähköntuotannossaan omavarainen ja valtakunnan verkosta riippumaton.

- Mökkeilijän ei tarvitse opiskella elektroniikka-alan insinööriksi pystyäkseen ostamaan omaan mökkiinsä sopivan järjestelmän. Riittää, kun tietää, mihin laitteisiin energian pitäisi riittää. Järjestelmissä on aggregaatti varmuuden vuoksi, mutta jos voimala on mitoitettu oikein, sitä ei tarvita käytännössä lainkaan.

Omavaraista energiantuotantojärjestelmää ei tarvitse hankkia vain omalle mökille, vaan sen voi jakaa mökkinaapurin kanssa. Mökkien välimaastoon voidaan sijoittaa yhteinen voimala, josta energia siirretään eteenpäin.

Järjestelmien kustannukset riippuvat niiden tuottamasta tehosta. Pienimmän järjestelmän kustannukset pysyvät alle 3000 eurossa, mutta suurempien hinta nousee tehon myötä. Ostamisen jälkeen järjestelmästä ei koidu enää kustannuksia, vaan sen käyttö on maksutonta.


Lue lisää:

Porin loma-asuntomessut - Loma-asumisen uusimmat tuulet esillä Reposaaressa.