LVI-talotekniikan neuvottelut katkesivat

29.2.2008

Työehtosopimusneuvottelut työnantajia edustavan LVI-Teknisten Urakoitsijoiden ja työntekijöiden Rakennusliiton välillä katkesivat eilen kiistaan työsuojeluvaltuutetun asemasta. Asia on määritelty alaa koskevassa yleissopimuksessa, johon Rakennusliitto on vaatimassa uusia tulkintoja.

LVI-urakoitsijoiden mielestä vaatimusten taustalla ei kuitenkaan ole itse työturvallisuuden parantaminen vaan kyse on enemmänkin ay-organisaation ujuttamisesta pieniin, muutaman miehen työpaikkoihin, sekä päällekkäisen rakenteen luomisesta isoihin talotekniikkayrityksiin. Työturvallisuutta työnantajat haluaisivat mieluummin edistää todellisin toimenpitein ja ovatkin jo tehneet esityksen työturvallisuusyhteistyön lisäämisestä.

- Työturvallisuus ei parane määrällä vaan laadulla. Monilla työpaikoilla on ongelmana, että työsuojeluvaltuutetun vaativaan tehtävään ei löydy vapaaehtoisia. Vastentahtoisesti tehtävään valittu ei sitoudu oikeaan työturvallisuustyöhön, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

Kokemukset isoissa yrityksissä osoittavat, että keskittämällä tehtävät muutamalle päätoimiselle työsuojeluvaltuutetulle voidaan toimintaa tehostaa ja vakavien tapaturmien määrää vähentää.

- Rakennusliiton vaatimus johtaisi pienessä firmassa helposti siihen, että kaikki työntekijät olisivat jossain yhteistyöorganisaatiotehtävässä. Tiedossani ei ole yhtään alaa, jossa työsuojeluvaltuutettua olisi sopimuspohjaisesti ajettu alle 10 hengen yrityksiin, Syrjälä sanoo.

Rakennusliitto on julistanut maaliskuun alussa alkavan ylityökiellon rakennusaloille ja ilmoittanut antavansa tällä viikolla lakkovaroituksen LVI-talotekniikkaan.