» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Suuret televisiot ja tietokoneet ovat kotien pahimpia energiasyöppöjä
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Suuret televisiot ja tietokoneet ovat kotien pahimpia energiasyöppöjä

30.1.2008

Tietokoneiden sähkönkulutus on yli kuusinkertaistunut viidessätoista vuodessa

Telkkari ja tietokone Pöytätietokone on joka neljännen kerrostaloasunnon suurin yksittäinen sähkörohmu. Kotitalouksien sähkönkäyttö 2007 -tutkimuksessa pöytätietokoneiden keskikulutukseksi mitattiin 500 kWh/vuosi, mikä vastaa jääkaappipakastimen vuosikulutusta.

 Kun edellinen vastaava tutkimus kotien sähkönkäytöstä tehtiin vuonna 1993, mitattiin pöytätietokoneiden sähkönkulutukseksi vain 80 kilowattituntia vuodessa. Tietokoneissa on kuitenkin eroja, sillä uudet kannettavat tietokoneet kuluttavat sähköä keskimäärin vain 25 kWh vuodessa.

 Tutkimuksen mukaan tietokoneiden kulutus vaihtelee huomattavasti sen mukaan, sammutetaanko laite käyttämisen välillä vai ei. Paljon kuluttavat laitteet olivat tyypillisesti aina päällä. Suurin yksittäisen tietokoneen mitattu kulutus ylitti 1000 kWh vuodessa, mikä vastaa saunan kiukaan kulutusta.

 Myös suurten taulutelevisioiden yleistyminen lisää tuntuvasti kotien sähkönkulutusta. Kun tavallinen kuvaputkitelevisio kuluttaa mittausten mukaan noin 200 kWh vuodessa, vie iso taulutelevisio tyypillisesti lähes 500 kWh sähköä vuodessa.

 Tutkimuksen alustavien tulosten mukaan muiden kodinkoneiden sähkönkulutuksessa ei ole tapahtunut vastaavaa kasvua viime vuosina. Todennäköinen syy myönteiselle kehitykselle on energiamerkintä, joka on vaadittu vuodesta 1995 alkaen esimerkiksi kodin kylmälaitteilta ja pesukoneilta. Televisioilla vastaavaa merkintää ei vielä ole, eikä tietokoneiden vapaaehtoinen merkintä ole noussut vielä kunnolla yleiseen tietoisuuteen.

 Pääasiassa työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman tutkimushankkeen tavoitteena on arvioida, miten kotitalouksien sähkönkäyttö jakaantuu eri laitteille ja tuottaa tietoa kotitalouksien sähkönkäytön neuvontaan. Tutkimuksen tuloksia tullaan hyödyntämään asuntojen sähkösuunnittelussa, energiankäytön neuvonnassa ja sähkön käytön ennusteissa.  

 Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa netti- ja postikyselyihin vastasi noin 3 000 kotitaloutta eri puolilta Suomea. Lopullisten tulosten ennakoidaan valmistuvan kesäkuussa 2008, jolloin tulokset julkaistaan kokonaisuutena. Työ- ja elinkeinoministeriön lisäksi tutkimusta rahoittavat Energiateollisuus ry, Sähköenergialiitto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ja energia-alan koulutuspalvelujen tuottamiseen erikoistunut Adato Energia Oy. Myös useat energiayhtiöt ja Motiva osallistuvat projektiin.  

   

Sähkölaitteiden vuotuisia keskikulutuksia

(kWh/vuosi) 
Kuvaputki-TV   204
Suuri LCD-TV   487
DVD-soitin   19
Video   54

Perus digiboksi   

49
Tallentava digiboksi   100

Pöytätietokone   

500
Kannettava tietokone   25
Laajakaistamodeemi   51

Tulostin   

19

  

Laske tietokoneesi energiankulutus EU:n Energy Star -laskurilla