» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 > Fortumin urakoitsijapäiville osallistui vuoden aikana yli 500 urakoitsijaa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Fortumin urakoitsijapäiville osallistui vuoden aikana yli 500 urakoitsijaa

20.12.2008

Sähkön hajautettu tuotanto, sähköalan standardimuutokset ja energiatehokkuuden parantaminen sähköisen talotekniikan avulla ovat alan kuumimpia puheenaiheita.

Juha Matikainen ja Marja Ståhl. Kuva Mikko Arvinen.Fortum Sähkönsiirto Oy:llä on pitkät perinteet urakoitsijatapaamisten järjestämisessä. Sähköisen asioinnin yleistyessä urakoitsijoiden harvempilukuisemmiksi käyvien henkilökohtaisten tapaamisten merkitys korostuu entisestään.

– Asennuspuolelle suuri osa työtilauksista menee nykyisin sähköisesti. Tulevaisuudessa tämä tulee vielä korostumaan, kun tilaukset alkavat menemään sähköisesti suoraan mobiililaitteisiin, Fortumin teknisen asiakaspalvelun asiakasneuvoja Marja Ståhl kertoo.

Fortumin sähköalan urakointipäivien ohjelma on noudattanut jo pitkään tuttua, hyväksi havaittua kaavaa. Ohjelma aloitetaan Fortumin ajankohtaisilla kuulumisilla, ja tästä jatketaan esimerkiksi kaikkia osapuolia koskevien laki- ja asetusmuutosten läpikäymisellä, ja lopuksi perehdytään hieman syvällisemmin kulloinkin kiinnostavimpiin aiheisiin.

Fortum Sähkönsiirron asiakkuuspäällikkö Juha Matikaisen mukaan viime vuosina on keskusteltu runsaasti esimerkiksi sähköalan standardimuutoksista, sähkön laadusta ja sähkölämmityksen uusista mahdollisuuksista.

– Tällä hetkellä yleisesti kiinnostava puheenaihe voisi olla esimerkiksi automaattisen mittareidenluennan yleistyminen. Vuoden loppupuolella tulee näillä näkymin uusi mittausasetus, mikä tuo paljon uudenlaisia haasteita, Matikainen kertoo.


Hajautettu sähköntuotanto puhuttaa

Sähkön hajautettu tuotanto ja energiatehokkuuden parantaminen sähköisen talotekniikan avulla ovat nousemassa entistäkin ajankohtaisemmiksi puheenaiheiksi.

– Asiakkaat ovat kyselleet jo paljon mikrotason voimalaitoksista, ja niitä on tullut jonkin verran jo verkkoonkin.

Matikainen korostaa, ettei Fortumilla ole mitään sähkön pientuotannon lisääntymistä vastaan, päinvastoin, mutta verkkoyhtiön näkökulmasta esimerkiksi hajautettuun tuulivoiman tuotantoon liittyy monia kysymyksiä, mitä pienimuotoisesta sähköntuotannosta haaveilevat eivät tule välttämättä edes ajatelleeksi.

– Jos pieni tuulimylly halutaan kytkeä verkkoon niin, ettei sitä ole erotettu jakeluverkosta, tulevat esimerkiksi takaisinsyöttö- ja työturvallisuusnäkökulmat sekä sähkömarkkina-asetuksen määräykset nopeasti vastaan.

Verkostourakoitsijoiden ja -asentajien kannalta voi olla kirjaimellisesti elintärkeää, että sähkönsyöttö pystytään katkaisemaan linjasta luotettavasti huoltotöiden ajaksi. Pienet voimalat eivät luonnollisesti saa myöskään aiheuttaa häiriöitä verkkoon.

– Jos ajatellaan vaikka saaristoa, missä tällaista tuotantoa voisi olla enemmän, voivat yksivaiheisten voimaloiden kytkentä- ja käynnistyssysäykset ja vinokuormat olla merkittäviä. Kysymys kuuluu, voitaisiinko tuotantoa mitenkään ohjata eri vaiheille, jotta tämä edes vähän kompensoisi verkon mahdollisia ylijännitteitä, Matikainen sanoo.


Tekniikka vaatii asiakkaiden perehdyttämistä

Sähköisen talotekniikan ja uusien lämmitysratkaisujen kuluttajille aiheuttamista ongelmista tulee jopa yllättävän paljon kyselyitä Fortumille. Esimerkiksi lämpöpumppujen käyttöön ei ole kenties annettu riittävää perehdytystä, vaan Fortumin asiakaspalveluun on tullut esimerkiksi puheluita lämpöpumpun asentamisen jälkeen lisääntyneestä sähkönkulutuksesta.

– Laitteet muuttuvat jatkuvasti monimutkaisemmiksi. Toivottavasti urakoitsijat osaavat ja ehtivät antaa loppuasiakkaille hyvän perehdytyksen laitteiden käyttöön. Urakoitsijakentänkin olisi hyvä olla varuillaan, sillä laitevalmistajat antavat uusista laitteista monesti aika valoisan ja turhankin helpon kuvan, Matikainen ja Ståhl sanovat.

Näitä, ja monia muita ajankohtaisia kysymyksiä tullaan pohtimaan Fortumin vuoden 2009 aikana järjestämillä sähköalan urakointipäivillä. Tapahtumia tullaan järjestämään Fortum Sähkönsiirto Oy:n päätoimialueiden läheisyydessä, eli näillä näkyminen Espoon Keilaniemessä, Turun seudulla, Joensuussa, Vammalassa, Ilmajoella ja Isosyötteellä Pudasjärvellä. Vuoden 2008 aikana tilaisuuksiin osallistui noin 550 urakoitsijaa.

– Me olemme kokeneet, että urakointipäivät ovat hyvä mahdollisuus saada palautetta kentältä päin meidän toiminnasta. Palautteen kautta toimintaan voidaan tehdä tarvittaessa korjaavia liikkeitä, ja samalla voidaan pohtia, miten yhteisiä asiakkaita voitaisiin palvella paremmin, Ståhl sanoo.

Urakointipäivien puhujiksi yritetään hankkia aina alan parhaita kouluttajia. Marja Ståhlin mukaan esimerkiksi urakointipäivien lähes vakioluennoitsijoihin kuuluvan Sähköinfo Oy:n teknisen johtajan Esa Tiaisen esityksistä on tullut aina positiivista palautetta, ja tämän takia hänet on ollut helppo pyytää aina uudelleen tapahtumien puhujaksi.

Tilaisuudet on suunnattu kaikille sähköurakoitsijoille, jotka tekevät töitä Fortumin loppuasiakkaille.