» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2008 >Vikavirtasuojaus pakolliseksi uusiin pistorasioihin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pistorasioiden vikavirtasuojaus pakolliseksi

27.2.2008

Jatkossa kaikki uusien rakennusten pistorasiat tulee suojata vikavirtakytkimillä. Tähän saakka turvallisuutta parantavaa vikavirtasuojausta on edellytetty vain kylpyhuoneiden ja ulkotilojen pistorasioilta.

Pienjännitesähköasennuksia koskeva standardi uudistui vuoden 2007 lopussa. Uusien määräysten voimaantulon siirtymäaika päättyy maaliskuun lopussa, minkä jälkeen joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki uusiin rakennuksiin asennettavat pistorasiat tulee varmistaa vikavirtasuojalla. Muutos ei koske vanhoja rakennuksia.

 Vikavirtasuojaus parantaa sähkölaitteiden käyttöturvallisuutta, sillä vikatilanteissa vikavirtasuojat laukeavat selvästi tavallisia sulakkeita herkemmin ja nopeammin. Jos sähkölaitteeseen tulee eristysvika ja maadoitukseen vuotaa yli 30 milliampeerin virta, katkaisee vikavirtasuoja sähkönsyötön välittömästi.

 Kytkinten toiminnan rajana oleva 30 milliampeerin sähköisku ei ole ihmiselle vaarallinen, kun taas yleisesti käytettävät sulakkeet kestävät laukeamatta 10 ampeerin virran ja päästävät läpi jopa 2 300 watin tehon, mikä voi olla tappavan paljon.

 Vikavirtasuojat eivät korvaa ylivirtasuojana toimivia tavallisia sulakkeita, vaan ne asennetaan sähkökeskuksiin sulakkeiden viereen. Uusissa rakennuksissa muutos ei vaikuta pistorasioiden ulkonäköön, mutta vanhoissa kiinteistöissä voidaan käyttää myös vikavirtasuojakytkimellä varustettuja pistorasioita.

 Kiinteitä pistorasioita saavat asentaa vain rekisteröityneet sähköurakoitsijat. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen arvioi, että uudet vaatimukset tulevat nostamaan asuinrakennusten sähkötöiden hintaa jopa noin 5–10 prosentilla.

– Vaikka itse vikavirtasuojakytkimet eivät ole erityisen arvokkaita, pitää asennusten ryhmittelyyn ja sähkölaitteiden aiheuttamiin vuotovirtoihin kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomiota, Tiainen sanoo.

 Tiaisen mukaan yhden vikavirtasuojakytkimen taakse kannattaa sijoittaa enintään 10–20 pistorasiaa. Kytkinten toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti testipainikkeita painamalla. Näin varmistetaan, ettei kytkin ole jumiutunut. Jos vikavirtasuoja ei pysy päällä, on sähkölaitteiden toimivuus syytä tarkistaa irrottamalla laitteita pistorasioista yksi kerrallaan, kunnes viallinen laite löytyy.

 Vikavirtasuojauksen lisäksi kiinteistöjen maadoitusta koskevat määräykset uudistuvat. Huhtikuun alun jälkeen uudet asuinrakennukset tulee varustaa rakennuksen perustuksiin tai perustusten alle sijoitettavalla kuparisella perustusmaadoituselektrodilla. Luotettavan maadoituksen turvaamiseksi rakentajien kannattaa ottaa yhteyttä sähköurakoitsijoihin perustusten suunnitteluvaiheessa.