» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Tutkimus: Yli puolet rakentajista valitsee sähkölämmityksen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Tutkimus: Yli puolet rakentajista valitsee sähkölämmityksen

2.2.2009

Lämpöpumput lisäävät nopeasti suosiotaan suoran sähkölämmityksen rinnalla.

Lattialämmitys lisää asumisviihtyvyyttä. Kuva Rodeo.fi 

Ensto toteutti joulukuussa 2008 rakentajien ja remontoijien keskuudessa sähköistystutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää rakentajien lämmitystä ja kodin sähköistystä koskevia valintoja. Kyselyyn vastanneista rakentajista 51 prosenttia oli valinnut suoran sähkölämmityksen kotinsa tai kesämökkinsä ensisijaiseksi lämmitysratkaisuksi.

Vuosien 2009–2010 aikana rakennettaviin kohteisiin suoraa sähkölämmitystä suunnittelee 36 % vastaajista. Rakentajista 29 % suunnittelee maalämpöpumpun hankkimista. Tutkimuksen mukaan suora sähkölämmitys on vaihtumassa erilaisilla lämpöpumpuilla varustettuihin sähkölämmitystapoihin.

Omakotitalonrakentajista alle 10 % valitsi ensisijaksi lämmitystavaksi öljylämmityksen tai kaukolämmön. Ensisijaisesti puupelleteillä uusista omakotiloista lämpiää vain noin 5 %. Lisälämmönlähteenä puu on kuitenkin selvästi suosituin vaihtoehto Suomessa.

Sähkölämmittäjät suosivat erityisesti vesikiertoista lattialämmitystä, sähkökaapeleilla toimivan lattialämmityksen valitsi reilu neljännes vastaajista. Vapaa-ajan asunnot lämpiävät vastaavasti sähköpattereilla sekä lattialämmityskaapelilla. Kolme neljästä vapaa-ajan asunnosta lämpenee sähköllä.

Tutkimukseen vastasi 1023 omakotitalon ja 293 vapaa-ajanasunnon rakentajaa. Omakotitalorakentajissa suurin osa vastaajista oli perheellisiä 35–44 -vuotiaita kun vapaa-ajan asunnon rakentajat edustivat puolestaan hieman varttuneempaa väkeä (55–64 -vuotiaita). Rakentajia löytyy kaikista töissä käyvistä talouksista, tulotasosta riippumatta.

 

Katso sähkölämmitysvideo Sähköala.fi -sivuilla