» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Syksyn pk-yritysbarometri näyttää valoa rakennusalalle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Syksyn pk-yritysbarometri näyttää valoa rakennusalalle

2.9.2009

Suomen Yrittäjien ja Finnveran pk-suhdannebarometriin vastanneista rakennusalan yrityksistä kaksi kolmasosaa uskoo, että talouden aallonpohja on jo saavutettu. 31 % vastaajista pelkää laskun kuitenkin edelleen syvenevän. 

Kyselyyn vastanneista rakennusalan yrityksistä 13 % arvioi suhdannenäkymien paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana, kun taas 31 % pelkää laskun edelleen syvenevän. Liikevaihdon kasvuun uskoo 22 % rakennusalan vastaajista, kun taas laskua pelkää 37 %. Kannattavuuden paranemiseen uskoo 17 % vastaajista.

Vaikka tilanne on edelleen heikko, näyttävät luvut selvästi valoisammilta kuin maaliskuussa, jolloin kysely edellisen kerran tehtiin. Maaliskuun pk-yritysbarometrin saldoluku oli –25, kun se nyt on –8.

Syksyn pk-yritysbarometriin vastasi yhteensä 3 850 pk-yritystä. Kaikista kyselyyn vastanneista yrityksistä yli kolmasosa on joutunut sopeuttamaan toimintaansa vaikeaan suhdannetilanteeseen. Toimintaansa sopeuttaneista pk-yrityksistä 42 prosenttia on joutunut lomauttamaan henkilöstöään, 30 prosenttia on turvautunut muihin työaikajärjestelyihin ja neljäsosa on joutunut irtisanomaan henkilöstöä. Lomautuksiin turvautuneiden yritysten osuus on noussut keväästä 8 prosenttiyksikköä, mutta irtisanomiset eivät ole lisääntyneet kevään jälkeen.

Talouskriisin pitkittyminen alkaa näkyä maksuvaikeuksien yleistymisenä. Yli puolet pk-yrityksistä on viimeisten kolmen kuukauden aikana törmännyt asiakkaidensa tai liikekumppaneidensa maksujen viivästymisiin.

 

Pk-yritysbarometri 2 / 2009 Suomen Yrittäjien sivuilla