» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >EU-rahoitus nopeuttaisi Estlink 2 -merikaapelin rakentamista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


EU-rahoitus nopeuttaisi Estlink 2 -merikaapelin rakentamista

4.2.2009

EU:n komissio kaavailee 3,5 miljardin euron investointipakettia EU-alueen energiainfrastruktuurin parantamiseen tämän ja ensi vuoden aikana. Komissio ehdottaa, että talouden elvytyspaketista sata miljoonaa käytettäisiin Suomen ja Viron välisen Estlink 2 -merikaapeliin rahoitukseen.

Kaapelin rakentamisesta ei ole vielä päätetty, mutta Fingrid on kaavaillut käynnistävänsä hankkeen toteutuksen yhdessä Viron kantaverkkoyhtiö Põhivõrkin kanssa siten, että se valmistuisi aikaisintaan 2016. Fingridin varatoimitusjohtaja Kari Kuuselan mukaan lisärahoitus voisi nopeuttaa hankkeen toteutusaikataulua. 

– Merikaapelihanke olisi iso investointi, mutta rahoitus voisi mahdollistaa hankkeen aikaistamisen, Kuusela sanoo.

Kuuselan hankkeen toteutuminen edellyttää myös Viron sähkömarkkinoiden avautumista nykyistä vapaammalle kilpailulle. Suunnitelmien mukaan markkinasääntelyn pitäisi vapautua vuonna 2013.

Fingridillä on parhaillaan käynnissä peräti 1,6 miljardin euron investointiohjelma. Investointiohjelmassa valmistaudutaan rakentamaan tai uudistamaan peräti 2 700 kilometriä voimajohtoa ja 30 sähköasemaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Lisäksi summassa on mukana 800 megawatin Fenno-Skan 2 -merikaapelin rakentaminen Suomen ja Ruotsin välille. Rakennustyöt käynnistyvät Raumalla ja Selkämeren vastarannalla Finnbölessä vuonna 2010. Kaapeliyhteys on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2011 lopulla.

Suomen ja Viron välisen merikaapelin toivotaan tuovan Baltian sähkömarkkinat lähemmäksi Pohjoismaita. Hankkeella katsotaan olevan suuri vaikutus Baltian maiden sähkön toimitusvarmuudelle. Baltian ainoa, Ignalinan Tšernobyl-tyyppinen ydinvoimala suljetaan tämän vuoden lopulla, eikä Baltiassa ole halua lisätä energiariippuvuutta Venäjästä. Virossa huomattava osa sähköstä tuotetaan palavaa kiveä polttamalla, minkä ympäristövaikutuksista EU on ollut huolissaan.

Estlink 2 -hankkeen kustannusarvio on yhteensä noin 300 miljoonaa euroa.

– Mitään sopimuksia tai investointipäätöksiä ei ole vielä tehty, mutta esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointeja ja merenpohjan tutkimuksia ollaan jo aloittelemassa, Kuusela sanoo.

Vuoden 2006 lopulla käyttöönotetussa, pääasiassa baltialaisten energiayhtiöiden omistamassa Estlink-kaapelissa Fingrid ei ole toistaiseksi mukana. Espoosta Tallinnan länsipuolelle Harkuun kulkevan kaapelin merenalaisen osuuden pituus on 74 kilometriä. ABB:n toimittaman, halkaisijaltaan 10-senttisen kaapelin siirtokapasiteetti on 350 MW. Uudesta Estlink 2 -kaapelista kaavaillaan lähes kaksi kertaa suurempaa.