» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Kauniaisten lukiossa testataan uusia LED-valoputkia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kauniaisten lukiossa testataan uusia LED-valoputkia

6.4.2009

Kestävän kehityksen periaatteita opettava "unelmakoulu” haluaa säästää sähköä osana arkea. 

Kauniaisten lukio ja samassa rakennuksessa toimiva Kasavuoren koulu testaavat kevään aikana LED-valoputkia kahdessa luokassa ja yhdellä käytävällä.

Kasavuoren koulun rehtori Riitta Rekiranta LED-valoputki kädessään – Yksi pilottiluokista on pohjoisen puolella ja ikkunoiden edessä on metsää. Toinen on esittelyluokka ja testikäytävällä ei ole ikkunoita. Näissä tiloissa on omat haasteensa valon suhteen, ja haluamme kokeilla miltä LED-valoputkien tuottama päivänvalon kaltainen valon väri tuntuu, Kasavuoren koulun rehtori Riitta Rekiranta kertoo.

Mikäli tulokset ovat positiivisia, vaihdetaan kaikki perinteiset loisteputket uusiin LED-valoputkiin. Investoinnin pitäisi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa sähkönkulutuksen pienentyessä. LED-valot myös kestävät selvästi loisteputkia pidempään.

Kestävän kehityksen periaatteita noudattavassa Kasavuoren koulussa opetetaan ekologisesti ja taloudellisesti kestävien ratkaisujen käyttöönottoa. Oppilaat ovat esimerkiksi laskeneet kestävän kehityksen kurssilla LED-valoputkilla saavutettavia säästöjä.

LED-tekniikka mahdollistaa osaltaan sähköenergian säästöä ja lamppujen vaihtotyökustannusten vähenemistä jo nyt. Uusin LED-tekniikka mahdollistaa myös värilämpötilan, eli käytännössä valon sävyn valitsemisen perinteisen kellertävän valon ja päivänvalon kaltaisen valon välillä. Kauniaisten LED-valoputket toimittaa kajaanilainen Valtavalo Oy.

– Kasavuoren koulu testaa tiloissaan 5000 K–6000 K värilämpötilaisia valoputkia. Valo on päivänvalon kaltaista ja silloin myös värisävyt näkyvät luonnollisemmin kuin perinteisillä kellertävillä valoilla, Valtavalon toimitusjohtaja Markku Laatikainen kertoo.

Myös LED-valon välkkymättömyys on tärkeää, koska perinteisen loisteputken välkkymisen on tutkittu aiheuttavan oppilaissa mm. stressiä ja levottomuutta. Uudet LED-valoputket sopivat suoraan perinteisten loisteputkien tilalle samoihin valaisimiin.

 

Lisätietoja LED-valoputkista Valtavalon sivuilla