» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Suunnittelijat toivovat rakennushankkeiden aikaistamista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Suunnittelijat toivovat rakennushankkeiden aikaistamista

7.5.2009

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry:n suhdannekatsauksen mukaan alan yleinen markkinatilanne on vaikeutunut edelleen. Suunnittelu- ja konsulttialan tilauskanta kääntyi laskuun noin vuosi sitten, ja maaliskuussa 2009 kokonaistilauskanta oli laskenut noin kolmanneksen viime vuoden maaliskuuhun verrattuna. 

Talotekniikka-alan tilauskantaSKOLin suhdannekyselyn mukaan suunnittelu- ja konsulttialan tilauskanta oli laskenut maaliskuussa 30 prosenttia viime vuoden maaliskuusta ja oli nyt 430 miljoonaa euroa. Tästä viidennes oli vientitöitä. Alan kokonaistilauskanta vastaa neljän kuukauden kapasiteettia eli töitä riittänee näillä tilauksilla useimmissa yrityksissä tulevaan syksyyn asti.

Tilanteen ei uskota juuri kohenevan ainakaan lähitulevaisuudessa. Yli puolet alasta uskoo kotimarkkinoiden heikkenevän edelleen seuraavan puolen vuoden aikana ja loputkin arvioivat tilanteen säilyvän ennallaan. Vientimarkkinoiden kohenemiseen uskoo kuusi prosenttia vastaajista, mutta yli puolet arvioi viennin heikkenevän.

SKOLin jäsenten laskutus on toistaiseksi säilynyt lähes samalla tasolla kuin vuosi sitten. Hankkeita kuitenkin päättyy huomattavasti enemmän kuin uusia tilauksia saadaan. Alalla on myös suuri määrä pysäytettyjä hankkeita erityisesti uudisrakentamisen suunnittelussa kotimaassa ja viennissä. Talonrakennussektorin aktiivinen tilauskanta on pienentynyt viime syksystä neljänneksen, ja lisäksi yhtä suuri määrä tilauksia on jäädytetty.

”Nyt kannattaisi suunnitella myöhemmin käynnistyviä hankkeita, jotta ne saadaan käyntiin heti, kun tilanne kohenee. Nyt suunnittelijoilla on myös enemmän aikaa suunnitella, kun tilauskirjat eivät ole täynnä, joten tilaaja voi saada entistä parempaa suunnittelua”, sanoo SKOLin toimitusjohtaja Timo Myllys.

Heikentynyt tilauskanta näkyy myös alan työllisyystilanteessa. Henkilöstö on vähentynyt viime syksystä parilla sadalla, ja kaikkiaan työsuhteessa olevan henkilöstön arvioidaan vähenevän tänä vuonna noin tuhannella hengellä. Lomautettuja oli maaliskuussa lähes 400, ja lomautuksia lisättäneen tulevan puolen vuoden aikana. Syksyllä lomautettuja voi olla jopa 1 400.