» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Työryhmä: Jakeluverkko kestää sähköautoilun
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Työryhmä: Jakeluverkko kestää sähköautoilun

7.8.2009

Suomalainen sähköverkkoinfrastruktuuri on varsin valmis vastaanottamaan sähköajoneuvoja, selviää Sähköajoneuvot Suomessa -työryhmä mietinnöstä. 

Suomeen kaivataan lisää latauspisteitä, jotta teekkarien sähköauto ei jäisi harvinaisuudeksi. Kuva Mikko Arvinen.Toisin kuin monissa muissa maissa Suomen jakeluverkon kuormituskestävyys mahdollistaa jo nyt laajamittaisen sähköajoneuvojen käytön. Lisäksi ulkotiloissa on valmiina noin 1,5 miljoonaa maadoitettua pistoketta lohkolämmittimiä varten. Nämä pistorasiat soveltuvat pääosin tai ovat helposti muutettavissa myös sähköautojen latauspisteiksi.

Työryhmä esittää, että sähköajoneuvojen valmistuksesta ja niiden komponenteista, ohjelmistosta ja suunnittelusta voi vuoteen 2020 mennessä muodostua merkittävä vientiteollisuuden toimiala Suomeen.

Jos sähköajoneuvotoimialan halutaan Suomessa kehittyvän ja kuuluvan tulevaisuudessa alan kärkeen, työryhmän mukaan useita erityyppisiä toimenpiteitä tarvitaan juuri nyt. 

Riittävän latausinfrastruktuurin rakentaminen edellyttää kokonaisvaltaista kehittämisotetta liikennesuunnittelussa, rakentamismääräyksissä ja sähköenergiamarkkinoilla. Kaupallisten latausratkaisujen saatavuutta yleisillä pysäköintipaikoilla, kauppakeskuksissa, huoltoasemilla ja työpaikoilla olisi vauhditettava yritysten, kuntien ja valtion yhteistyönä.

Sähköajoneuvot Suomessa -työryhmän mietintö ja sen pohjaksi laadittu taustaselvitys ovat saatavissa työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelusta osoitteesta www.tem.fi/julkaisut