» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Vuoden valaistuskohde -kilpailun voitto Kotkaan ja Helsinkiin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Vuoden valaistuskohde -kilpailun voitto Kotkaan ja Helsinkiin

7.10.2009

Vuoden valaistuskohde 2009 -kilpailun voittajiksi valittiin Kotkan Merikeskus Vellamo sekä Helsingin Luonnontieteellinen museo.

Kuva Mikko Arvinen 

Sisävalaistuspalkinnon saaneen Luonnontieteellisen museon valaistus on toteutettu tuomariston mukaan vanhan arvorakennuksen henkeä kunnioittaen.

”Suuren näyttelyhallin yleisvalaistus on toteutettu epäsuoraa valoa antavilla monimetallilamppuvalaisimilla. Valaistus on tehty hillitysti, joten kohdevalaistuksella on voitu korostaa haluttuja kohteita ja mahdollistettu myös dramaattisten tunnelmien aikaansaaminen.”

Kilpailun tuomariston mukaan ulkovalaistussarjan voittaneen Merikeskus Vellamon valaistusratkaisu on hieno esimerkki arkkitehtuurin ja valaistuksen yhdistämisestä.

”Julkisivuvalaistusta olisi vaikea kuvitella muulla periaatteella toteutetuksi, kuin se tässä tapauksessa on tehty. Valaistuksessa käytetyt kylmäkatodilamput antavat kohteeseen puhtaan valkoista pehmeää valoa. Rakennus erottuu sopivasti satamaympäristön suurpainenatriumlampuilla toteutetusta oranssisävyisestä valaistuksesta. Kylmäkatodilamppujen pintaluminanssit ovat matalia, joten ne eivät aiheuta häikäisyä julkisivun lasielementtien takaa. Yöaikaan julkisivuvalaistus korostaa oivallisesti rakennuksen arkkitehtuuria - muotoa, julkisivun struktuuria ja värejä.”

      

Osmo Pehkonen, Ilmari Lahdelma ja Leif Virtanen. Kuva Mikko Arvinen

Joka toinen vuosi järjestettävän Vuoden valaistuskohde -kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry.