» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Luminord-kilpailun voitto TKK:n ja Pentagon Designin LED-tiimille
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Luminord-kilpailun voitto TKK:n ja Pentagon Designin LED-tiimille

8.10.2009

Vuoden 2009 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella kiinteistön ulko- tai sisäkäyttöön soveltuva LED-valaisin. 


Kilpailuun osallistui yli 40 työtä, joista 7-henkinen asiantuntijatuomaristo valitsi voittajaksi Pentagon Designin Ilmari Aholan, Veli-Pekka Niskan ja Arni Aromaan sekä TKK:n tutkija, tekniikan tohtori Sami Suihkosen suunnitteleman valaisimen ”22-77°”.

Valaisin koostuu kaksikerrosmetallisäikeistä, jotka oikenevat lämmetessään maksimissaan 77 asteeseen ja palaavat kaareviksi jäähtyessään huonelämpötilaan. Valaisimessa on yhteensä 80 LED-polttimoa. Metallisäikeet toimivat samalla LED-polttimoiden virtajohtimina ja jäähdytyselementteinä. Lämpöantureilla ohjaamalla liikkeen rytmi saadaan tasaiseksi ja symmetriseksi.

Kilpailun tuomariston mukaan näyttävä valaisin on helposti muunneltavissa ja se sopii esimerkiksi aulatilojen huomion keskipisteeksi. ”Palkittu työ on mielenkiintoinen ja innovatiivinen, se on LED-valaisin puhtaimmillaan. Ehdotuksessa hyödynnetään ledien lämmöntuottoa, jota yleensä pidetään loistediodin heikkona ominaisuutena.”

Suomen Messusäätiön lahjoittaman palkinnon arvo on 5 000 euroa. Kilpailussa jaettiin myös Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK:in lahjoittama 4 000 euron arvoinen STEK-nimikkopalkinto, jonka voitti helsinkiläinen tila- ja kalustesuunnittelun opiskelija Laura Tuorila valaisimellaan "Bragge". Lisäksi kunniamaininnat saivat Max Myliuksen työ ”+-0” ja Juhana Marttisen työ ”Asteroidea”.

Luminord-kilpailun tavoitteena on löytää uusia, korkeatasoisia valaisinratkaisuja ja näin kehittää alan teollisuudelle uusia valaisininnovaatioita ja -tuotteita. Kilpailun järjestävät Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry (SSTL) yhteistyössä Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n kanssa. Kilpailuun osallistuneet työt olivat esillä Helsingin Messukeskuksessa Valo&Sähkö&Tele 09 -messuilla.