» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Paine energiansäästöön muuttaa toimitilojen valaistusta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Paine energiansäästöön muuttaa toimitilojen valaistusta

9.2.2009

Keskustelu ilmastonmuutoksesta on nostanut esiin toimitilojen valaistuksen, joka on tavallisesti kytkettynä aamusta iltamyöhään kesät talvet. Tähän asti säästöt ovat perustuneet lähinnä valojen sammutukseen siivouksen jälkeen.

Uudet valaisintyypit ja esiasetetut ohjauskytkimet helpottavat tilanteeseen sopivan valaistuksen säätämistä neuvotteluhuoneissa. Kuva: Hedtec 

Mikä on muuttunut? ”Toimitilojen energiansäästöä ajatellen kaksi asiaa: elektroniset liitäntälaitteet itsessään sekä niiden tarjoama loistelamppujen ohjausmahdollisuus”, kehitysjohtaja Henri Juslén Philipsiltä vastaa.

Monet toimitilat on edelleen valaistu magneettisilla kuristimilla varustetuilla loistelamppuvalaisimilla, joita ohjataan päälle/pois-kytkimin. Juslénin mukaan uusissa toimistovalaisimissa on yleensä elektroniset liitäntälaitteet, joskin muutoksen eteneminen on hidasta. Teollisuudessa sen sijaan käytetään edelleen paljon perinteisiä kuristimia jopa täysin uusissa asennuksissa.

Elektroniset niin sanotut HF-liitäntälaitteet eivät aiheuta loistelampun vilkkumista tai resonanssiääniä ja pidentävät lampun käyttöikää. Samalla valaisimen sähkönkulutus vähenee neljänneksellä. Perinteisten liitäntälaitteiden myynti kielletään 2017, mutta useat valaisinvalmistajat aikovat lopettaa niillä varustettujen mallien tarjonnan jo lähivuosina.

”Valaistuksen ympäristövaikutuksista ja energiankulutuksesta yli 95 prosenttia tulee käytön aikana. Tekniikka niiden pienentämiseen on jo olemassa ja se on helppo ottaa käyttöön. Säästö alkaa heti, takaisinmaksuajat ovat lyhyitä ja kokonaissäästöt nousevat suuriksi. Koska loppukäyttäjä ei aina tiedä näistä mahdollisuuksista, on suunnittelijoilla, toimitusketjulla ja asentajilla tärkeä rooli muutoksen tekijöinä”, Osramin myyntipäällikkö Marko Martikainen kiteyttää.
 

Hehkulamppu kuumentaa tunteita

Hehkulamppujen kielto on herättänyt kiivaan keskustelun korvaavien lamppujen hyvyydestä tai huonoudesta. Kiistelyssä riittää niin puolestapuhujia kuin vastustajiakin. Yhteistä on, että kokemukset ovat kertyneet nyt jo vanhentuneista energiansäästölampuista vuosien takaa. Lisäksi monet ovat pettyneet kauppoihin tulvineisiin halpalamppuihin, joissa on huomattavia laatueroja.

”Ensimmäisistä energiansäästölampuista on edetty huima askel niin ominaisuuksissa kuin valikoimassakin. Valontuotossa ja syttymisominaisuuksissa ollaan jo aivan toisella tasolla kuin alkuaikoina”, Marko Martikainen toteaa.
  Hehkulampun näköinen ja kokoinen halogeenilamppu vastaa hehkulamppua ja on vapaasti himmennettävissä. Kuva: Osram

On muitakin kuin loistelamppuja

”Uusi tuoteryhmä on hehkulampun näköinen ja kokoinen halogeenilamppu, joka vastaa hehkulamppua ja on vapaasti himmennettävissä. Se on edullisempi hankkia kuin perinteinen energiansäästölamppu, säästää energiaa noin 30 prosenttia ja kestää noin 2000 tuntia. Tavallisimmat koot löytyvät marketin hyllystä ja ne voidaan kiertää hehkulamppujen tilalle toimistoissakin vaikka jo tänään”, Martikainen kertoo.

Halogeenivaloon on helppo ihastua, sillä se on kirkkaan valkoista, toistaa värit hyvin ja saa tilan ja esineet tulemaan hyvin esille. Se sopii mainiosti kohdevalaistukseen, voidaan kytkeä verkko- tai pienjännitteeseen ja säilyttää valotehonsa koko eliniän.

Toimitiloihin sopivat hyvin myös pienikokoiset purkauslamput, joilla voi tuottaa esimerkiksi epäsuoraa yleisvaloa seinien ja katon kautta. Pitkäikäisinä ja energiaa säästävinä ne sopivat hyvin ulkotiloihin ja piha-alueille.

Monimetallilamput ovat elohopealampuista parannettuja purkauslamppuja, joilla on hyvät väriominaisuudet. Purkauslamppuihin kuuluvat myös pienpainenatriumlamput ja niitä osittain korvanneet suurpainenatriumlamput, joilla molemmilla on suuri valotehokkuus.
 

Energia siirtyy työntekijöihinSama toimisto kahdella eri valaistusasetuksella. Kuva: Philips

Suomen Valoteknillisen Seuran hallituksen puheenjohtaja Tapio Kallasjoki kannustaa yrityksiä uusimaan valaistusta muistuttamalla valaistukseen käytettyjen eurojen maksavan itsensä takaisin nopeasti niin rahassa kuin vähentyneinä hiilidioksidipäästöinäkin.

”Useimmat muut tavat vähentää hiilidioksidipäästöjä eivät tuo säästöjä, vaan jokainen vähentynyt hiilidioksidikilo maksaa lisäeuroja ja vaatii isoja etukäteisinvestointeja. Näin ei ole valaistuksen laita, vaan sekä rahallinen että ympäristöhyöty alkavat heti”, Kallasjoki sanoo.

”Yrityksille oleellista on työskentelyolosuhteiden ja tehokkuuden lisääntyminen työpaikoilla. Hyvällä suunnittelulla ja uudella teknologialla saadaan molemmat hyödyt: valaistus säästää energiaa ja työntekijät saavat enemmän aikaan.”
 

Energiatehokkuutta suunnitteluunSama toimisto kahdella eri valaistusasetuksella. Kuva: Philips

Energiatehokkaan toimitilavalaistuksen suunnittelu lähtee liikkeelle tilasta ja sen käytöstä. Tarpeet yhdessä energiatehokkuusvaatimuksen kanssa ratkaisevat valaistustavan. Valinnoissa huomioidaan eri valonlähteiden valotehokkuus ja värintoisto sekä valaisimen hyötysuhde, valonjako ja liitäntälaitteet.

Toinen energiatehokkuuden osa-alue on tarpeenmukainen käyttö, johon liittyy läheisesti ohjaus esimerkiksi työpistekohtaisesti, läsnäoloanturein tai valotason säätimin.

Asiantunteva valaistussuunnittelija huomioi myös kolmannen energiatehokkuuden osa-alueen, joka on ympäristö. Arkkitehtuuri saattaa tarjota mahdollisuuksia luonnonvalon hyödyntämiseen. Ratkaisevaa on huomioida myös huonetilan ominaisuudet kuten pinnat, työpisteet ja kalusteet.

Toimitilojen valaistus tulee kehittymään lähivuosina huimin harppauksin, sillä paine energian säästöön on kova ja vanhasta tekniikasta on luovuttava jopa lain pakottamana. Asetelma on kuitenkin myönteinen, sillä edut ovat yhteiset kaikille toimijoille ja ne saadaan näkyviin välittömästi.

Valaistuksen ammattilaiset ja yritykset ovat tehneet vuosikymmeniä kehitystyötä uusien valonlähteiden ja niille sopivien valaisinten kehittämiseksi. Valotehokkuutta on kasvatettu johdonmukaisesti pienentäen samalla energian tarvetta. Edessä olevaan valaistuksen murrokseen ollaan siis valmiita ja energiatehokkaita ratkaisuja on jo tarjolla kaikkiin tarpeisiin.


Teksti: Kari Heikkilä

Artikkeli on tiivistelmä Sähköala-lehden numerossa 1-2/2009 julkaistusta kirjoituksesta.