» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Maailma hehkulamppujen jälkeen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Maailma hehkulamppujen jälkeen

9.2.2009

Kysymyksiä ja vastauksia ympärivalaisevien kotitalouslamppujen tulevista energiankulutusrajoituksista ja niiden vaikutuksesta kotien valaistusratkaisuihin.

EU-tasolla on jo useiden vuosien ajan valmistelu direktiivejä auttamaan energiankäytön hillitsemisessä ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.Syyskuun alun 2009 jälkeen valmistajat eivät saa toimittaa ympärivalaisevia matta/opaalihehkulamppuja myyntiin. Kuva: Mari Koistinen

Mitä kielletään?

EU-asetuksilla tullaan kieltämään annettujen energiatehokkuusrajojen alapuolelle jäävien tuotteiden markkinoille tuonti portaittaisen aikataulun mukaisesti.

Mitä tarkoittaa käytännössä?

Valmistajat eivät enää syyskuun alun jälkeen saa toimittaa himmeäkupuisia ympärivalaisevia (matta/opaali) hehkulamppuja myyntiin. Laajalti käytettyjen 60 W hehkulamppujen valmistus loppuu syyskuussa 2011 ja vuotta myöhemmin pienempitehoisten hehkulamppujen.

Tuleeko vielä lisää rajoituksia?

Uusia energiatehokkuusrajoituksia on tulossa myös muille kuin kotitalouslampuille. Loiste- ja purkauslamppuvalaisimille, joita käytetään esimerkiksi toimisto- ja katuvalaistuksessa, energiatehokkuusvaatimukset tulevat voimaan jo vuonna 2009. Ensi vuoden lopulla valmistunevat vaatimukset kotitalousvalaisimille ja suuntaaville lampuille (esim. halogeenispotit).

Mitä lamppuvaihtoehtoja vanhoihin hehkulamppuvalaisimiin jää jäljelle?

Energiansäästölamput
– Laaja valikoima erilaisilla koko-, ulkonäkö- ja ym. ominaisuuksilla.

Halogeenilamput
– Samanlainen säädettävyys, ulkonäkö ja valo-ominaisuudet kuin hehkulampuilla.

LED-lamput
– Hehkulamput suoraan korvaavien LED-lamppujen tuotevalikoima laajenee nopeasti.

Voiko energiansäästölampun laittaa sekajätteen joukkoon? Onko energiansäästölampussa elohopeaa? Onko energiansäästölamppu ongelmajätettä?

Energiansäästölamppu, kuten kaikki loistelamput, sisältää hyvin pienen määrän elohopeaa, ja lamppu luokitellaan ongelmajätteeksi. Energiansäästölamppuja ei saa laittaa sekajätteen joukkoon. Lamput voi palauttaa ilmaiseksi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin, joissa ne erilliskerätään ja toimitetaan asianmukaisesti käsiteltäviksi ja kierrätettäviksi. Elohopea ei näin joudu luontoon.

Mihin voi palauttaa käytöstä poistuvan energiansäästölampun?

Energiansäästölamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuun piiriin. Lamppujen valmistajat ja maahantuojat huolehtivat tuottajayhteisönsä välityksellä viranomaisten hyväksymästä, kattavasta valtakunnallisesta keräyspisteverkostosta ja lamppujen kierrätyksestä. Lähin keräyspiste löytyy Elker Oy:n verkkosivuilta www.elker.fi/fi/SER-kierratys.

Tuottajayhteisön vastaanottopisteiden lisäksi palautuspisteitä löytyy joidenkin kauppakeskusten, huoltamoiden ja muiden ongelmajätepisteiden yhteydestä.

Mitä tuottajavastuu tarkoittaa?

Tuottajavastuun perusteella valmistajat ja maahantuojat ovat velvollisia järjestämään käytöstä poistettujen loiste- ja kaasupurkauslamppujen jätehuollon kustannuksellaan. Tuottajavastuu on jätelain mukainen pakollinen velvollisuus. Pirkanmaan ympäristökeskus on tuottajavastuun toteutumista valvova valtakunnallinen viranomainen. Lisätietoja tuottajavastuusta www.ymparisto.fi/pir

Ovatko energiansäästölamput kaatopaikoille joutuessaan iso ympäristöriski?

Jos kaikki Suomen käytössä olevat noin 25 miljoonaa hehkulamppua korvattaisiin 8000 tuntia kestävillä energiansäästölampuilla, olisi niiden sisältämä elohopeamäärä yhteensä noin 75 kg. Eli kokonaiskuorma kaatopaikoille olisi alle kymmenen kilogrammaa vuodessa, jos kuluttajat eivät kierrättäisi lainkaan. Suomen elohopeapäästöjen arvioidaan olevan vuosittain noin 600 kg.
Silti jokaisen vastuullisen kuluttajan tulee toimittaa energiansäästölamput kierrätyspisteeseen.

Kuluuko energiansäästölampun valmistukseen enemmän energiaa kuin hehkulampun?

Kyllä, mutta kokonaiskulutuksen kannalta oleellisinta on käytön aikana kuluva energia. Toisin sanoen valmistus- ja hävityskustannuksilla on häviävän pieni merkitys elinkaaritarkastelussa. Käytön aikana kuluva energia muodostaa elinkaaren aikana kuluvasta energiasta valtaosan, hehkulampuilla jopa yli 99 prosenttia. Esimerkiksi 15 000 käyttötunnin aikana 75 W:n hehkulampun käyttämä energia on 1125 kWh ja vastaavan valovirran antaman energiansäästölampun 225 kWh.

Säästävätkö energiansäästölamput mitään verrattuna hehkulamppuihin, jos lämmitysmuotona on suora sähkölämmitys?

Säästävät, vaikka rakennuksen lämmitystapana on hyvin säädetty ja suunniteltu suorasähkölämmitys, jolloin lamppujen hukkalämmöstä voidaan hyödyntää suurin osa, noin 70 prosenttia. Jos suoran sähkölämmityksen ohessa lämmittimenä käytetään ilmalämpöpumppua, muuttuu hehkulamppu ”lämmittimenä” suhteessa vieläkin epäedullisemmaksi lämmitysmuodoksi. 

Miten pitkä on energiansäästölampun elinikä?

Markkinoilla olevien lamppujen ilmoitetut eliniät vaihtelevat tyypillisesti 3000 tunnista 15 000 tuntiin.

Miksi jotkut energiansäästölamput kirkastuvat hitaasti?

Energiasäästölampussa on sisällä sytytin, joka käynnistää kaasupurkauksen ja kestää jonkin aikaa ennen kuin lamppu lämpenee niin, että valontuotto on suurimmillaan. Energiansäästölamppujen kirkastumisajoissa on suuria valmistaja- ja tyyppikohtaisia eroja.

Miksi energiansäästölamppuni kesti ulkokäytössä vain muutaman vuoden, vaikka pakkauksessa lukee 8 vuotta?

Ilmoitettu 8 vuoden elinikä perustuu tyypilliseen kotitalouskäyttöön sisävalaistuksessa, jossa vuotuiseksi käyttöajaksi lasketaan 1000 tuntia. Ulkovalaistuksessa tyypillinen vuotuinen käyttöaika on 4000 tuntia, jolloin käyttöikä vuosina jää vastaavasti lyhyemmäksi.

Soveltuuko energiansäästölamppu ulkokäyttöön?

Ulkovalaistuksessa vuotuiset käyttöajat ovat tyypillisesti pidemmät kuin sisävalaistuksessa. Energiansäästölamput ovat silloin energiansäästön kannalta parhaimmillaan.

Ulkokäytössä valaisinrakenteen tulee olla suljettu (kuvullinen) tai valaisimen sijainnin sellainen, ettei sade tai esimerkiksi tuiskuava lumi pääse lamppuun. Sadevesi ja kosteus pääsevät muutoin lampun elektroniikkaosaan vaurioittaen sitä. Esimerkiksi käpyvalaisin ilman lasikupua ei tarjoa riittävää suojaa.

Syttyykö energiansäästölamppu pakkasessa?

Markkinoilla olevien energiansäästölamppujen valikoima on laaja. Monet lampputyypit on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti sisävalaistukseen. Syttyminen pakkasessa ei yleensä ole ongelma näillä lampuilla, minimisyttymislämpötilaksi saatetaan ilmoittaa tyypillisesti vähintään -20 astetta.

Miksi energiansäästölampun valontuotto pakkasessa on heikko?

Energiansäästölamppu on loistelamppu. Loistelampun valontuotto riippuu ympäristön lämpötilasta. Normaalisti valontuoton maksimi saavutetaan silloin, kun lampun ympärillä olevan ilman lämpötila on +25 astetta. Valontuoton lämpötilariippuvuus on lampputyyppikohtainen lampussa käytetyn tekniikan mukaan. Ulkona on suositeltavaa käyttää sinne tarkoitettuja lamppuja. Kaikki energiansäästölamput eivät sitä ole.

Soveltuuko erillisellä ulkokuvulla oleva energiansäästölamppu ulkokäyttöön? Miksi energiansäästölamppuni ei kestä ulkona ns. käpyvalaisimessa ?

Ulkovalaistuksessa käytetään usein prisma- tai muulla ulkokuvulla varustettuja lamppuja. Osa näistä on tarkoitettukin juuri ulkovalaistukseen niiden parempien syttymis- ja valontuotto-ominaisuuksiensa ansiosta. Tällöin on kuitenkin huomattava, että lampun kupu ei suojaa sateelta ja lumelta, vaan valaisinrakenteen tulee olla suojattu. Esimerkiksi avoin ns. käpyvalaisin ei tätä ole.

Voiko porrasvalokäytössä käyttää energiansäästölamppuja, koska ne eivät kestä jatkuvaa päälle ja pois kytkemistä?

Lampputyypistä riippuen tämä voi olla ongelma. Tällä hetkellä on saatavana kahdella erilaisella sytytystekniikalla varustettuja lamppuja. Ns. kylmäsytytyslamput kestävät noin 5000–10 000 sytytyskertaa, joka voi porrasvalokäytössä olla liian vähän.

Ns. lämminsytytyslamput kestävät helposti 100 000 sytytyskertaa, mutta niillä voi olla rajoituksia muun muassa riittävän jäähtymisajan takaamiseksi ennen seuraavaa sytytystä.

Voiko energiansäästölamppuja himmentää kuten hehkulamppua?

Tavallisia energiansäästölamppuja ei voi niiden erilaisen tekniikan takia himmentää kuten hehkulamppuja. Saatavilla on jo kuitenkin erikoismalleja, joiden himmennys onnistuu täsmälleen samoilla säätimillä kuin hehkulamppujenkin.

Onko hehkulamppu ainoa vaihtoehto saunan valaisimeen?

Energiansäästölamput eivät ole parhaimmillaan kuumissa lämpötiloissa, sillä niiden sisältämä elektroniikka voi lämmön takia rikkoutua ennen aikojaan. Toisaalta valaisimet ovat saunassa yleensä niin alhaalla, ettei niiden sisälämpötila nouse kovin korkeaksi.

Löytyykö kristallikruunuihin vaihtoehtoa hehkulampulle?

Saatavilla on nykyisin laaja valikoima täsmälleen hehkukynttilälampun näköisiä energiansäästölamppuja. Jos niiden ulkonäkö ei miellytä, voi kristallikruunussa käyttää kirkkaita halogeenilamppuja (vuoteen 2016 saakka).  Sädehtivän valonsa ansiosta halogeenilamput saavat kristallikruunun näyttämään itse asiassa vielä paremmilta kuin hehkulamput.

Vaikuttavatko energiansäästölamput verkkosähköön?

Energiansäästölampuilla on alhainen tehokerroin ja ne sekä kuluttavat loistehoa että tuottavat harmonisia yliaaltoja. Raja-arvoista on sovittu EU-tasolla, mutta lampunvalmistajat toivovat vielä nykyistä selkeämpiä laatuvaatimuksia myytäville lampuille. Toistaiseksi energiansäästölamppujen yleistyminen ei ole aiheuttanut ongelmia tai lisäkustannuksia verkkoyhtiöille Euroopassa.

 

Artikkeli on tiivistelmä Sähköala-lehden numerossa 1-2/2009 julkaistusta kirjoituksesta.