» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Kodinkoneille tulee nykyistä tiukempia energiatehokkuusvaatimuksia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Kodinkoneille tulee nykyistä tiukempia energiatehokkuusvaatimuksia

9.4.2009

EU:n energiamerkkiKylmäsäilytyslaitteiden, pesukoneiden ja televisioiden energiatehokkuusvaatimukset tiukkenevat vaiheittain 1.7.2010 alkaen. 

EU:n jäsenmaat antoivat maaliskuun lopulla tukensa Euroopan komission energiamerkintäkomitean uudistusesityksille. Päätöksen mukaan ensi vuoden heinäkuun jälkeen markkinoille ei saa enää toimittaa muita kuin nykyiseen A-energialuokkaan kuuluvia laitteita.

Tämän jälkeen määräysten on kaavailtu tiukkenevan edelleen niin, että vuoden 2012 jälkeen markkinoille saisi tuoda enää nykyisiin energiatehokkuusluokkiin A+ tai A++ kuuluvia, tai sitä parempia laitteita.

Myös ulkonäöltään uutta energiamerkkiä suunnitellaan. EU esittää, että nykyisen A–G luokituksen yläpuolelle otetaan käyttöön luokat A -20 % ja A -40 %. Jälkimmäinen merkintä tarkoittaisi, että laite kuluttaa sähköä vähintään 40 % vähemmän kuin A-luokan parhaat laitteet. Käytännössä luokka A -40 % vastaisi kutakuinkin nykyisin käytössä olevaa luokkaa A++.

Kodinkoneiden energiamerkinnät jaetaan A-, B, C-, D-, E-, F- ja G-luokkiin. C-luokkaa huonompia energiasyöppöjä ei myydä enää käytännössä juuri lainkaan, kun taas parhaisiin A + ja A ++ luokkiin kuuluvien laitteiden tarjonta lisääntyy jatkuvasti.

Jatkossa energiamerkki tulee myös televisioille. Esimerkiksi uudet 32-tuumaiset teräväpiirtotelevisiot saavat kuluttaa ensi vuoden heinäkuun jälkeen korkeintaan 157 wattituntia, ja vuonna 2012 enää 118 W h. EU:n mukaan rajoituksilla voitaisiin saavuttaa vuoteen 2020 mennessä yhteensä noin 51 terawattitunnin vuotuinen säästö.