» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Alkuvuonna sähkönmyyjiä vaihdettiin ennätyksellisen usein
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Alkuvuonna sähkönmyyjiä vaihdettiin ennätyksellisen usein

9.6.2009

Edulliset tarjoukset ovat lisänneet kuluttajien innostusta vaihtaa sähkönmyyjää.

Tammi–huhtikuun aikana noin 85 000 sähkönkäyttäjää vaihtoi myyjää. Energiamarkkinaviraston mukaan luku on 2,8 % kaikista sähkönkäyttäjistä, mutta lisäys on merkittävä, sillä vuodessa vaihtaneiden osuus on noussut yhdellä prosenttiyksiköllä. Viimeisten 12 kuukauden aikana yhteensä 5,3 % kaikista sähkönkäyttäjistä on vaihtanut myyjää. 

Sähkömittari. Kuva Mari KoistinenViime syksynä alkanut sähkön markkinahintojen lasku on heijastunut alkuvuonna myös vähittäishintoihin. Nopeimmin markkinahintojen muutokset näkyvät tarjoushinnoissa. Uusissa yhden ja kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa hinnat ovat vuodessa tulleet alaspäin vajaat 20 prosenttia. Määräaikaiset sopimukset ovatkin tällä hetkellä selkeästi muita tuotteita edullisempia.

Myös paikallisten myyjien toistaiseksi voimassa olevat toimitusvelvollisuushinnat kääntyivät kevään aikana laskuun. Kotitalouksien sähköenergian toimitusvelvollisuushinta on laskenut alkuvuoden aikana 2,4 prosenttia. Toisaalta sähkön siirtohinnat nousivat tammi-kesäkuun välisenä aikana keskimäärin 2 %.

Sähköyhtiöiden hinnoissa on merkittäviä eroja. Paikalliselta myyjältä toimitusvelvollisuushinnalla ostettuna sähkö on kalleinta Pohjois-Suomessa ja halvinta Länsi-Suomessa sekä Uudellamaalla. Suurimmalla osalla kuluttajista on mahdollisuus löytää toimitusvelvollisuushintaa halvempia tarjouksia. Kesäkuun alussa noin 80 prosentissa verkkoalueista ulkopuolisen myyjän tarjous alitti paikallisen myyjän listahinnan.

Kuluttajat ovat alkuvuoden aikana etsineet Energiamarkkinaviraston www.sahkonhinta.fi -kilpailuttamispalvelusta yli 1,7 miljoonaa kertaa edullisia sähkötarjouksia.


Kauppalehden uutinen: Sähkön hinnoissa räikeitä eroja