» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Energiatehokas rakentaminen veti runsaasti kävijöitä asuntomessuille
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Energiatehokas rakentaminen veti runsaasti kävijöitä asuntomessuille

10.8.2009

Sunnuntaina 9. elokuuta päättyneillä Valkeakosken asuntomessuilla vieraili kuukauden aikana yli 140 000 kävijää. 

Asuntomessujen kävijätutkimuksen mukaan messukävijöitä kiinnostivat erityisesti valaisimet, ilmalämpöpumput, kiukaat, liukuovet ja aurinkolämpöratkaisut. Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskasen mukaan messujen pääteemana ollut energiatehokas rakentaminen kiinnosti selvästi kävijöitä.

Messujen pääteemana oli energiatehokas rakentaminen. Kuva Pertti A. Mäkinen– Passiivitalot ja monet muut energiatehokkaan rakentamisen uudet ratkaisut tulivat näillä asuntomessuilla suuren yleisön tietoisuuteen, Heiskanen sanoo.

Valkeakosken asuntomessuilla esiteltiin useita passiivitaloja kuten Puutalokympin Aurinkotuuli, Parocin Lupaus sekä Wienerbergerin TV-talo. Rakennusten energiatehokkuusmääräysten tiukentuessa passiivitalojen kauppa on nopeasti vilkastumassa, ja messuilla esiteltyjä ratkaisuja on myyty jo kohtalaisen runsaasti eri puolille Suomea.

VTT:n määritelmän mukaan passiivitalon vuosittainen lämmitysenergian maksimitarve on Suomessa 20–35 kWh/asuinneliö, eli vain noin 15 % samankokoisten rakennusten keskimääräisestä lämmitysenergian tarpeesta. Esimerkiksi asuinpinta-alaltaan peräti 278 neliöisen TV-talon laskennallinen energiankulutus on vuodessa vain 17,2 kWh/m².

Asuntomessujen yhteensä 40 kohteesta 30 omakotitalossa ja 2 rivitaloasunnossa on käytössä sähkölämmityksen rinnalla maa- tai ilmalämpöpumppuratkaisu. Useissa kohteissa lämmitysjärjestelmää täydennetään myös varaavilla takoilla, aurinkoenergiajärjestelmillä sekä ainakin yhdessä kohteessa myös tuulivoimalla.

Messujen kävijämäärä ylitti viime vuonna Vaasassa järjestettyjen asuntomessujen kävijäluvut. Ensi vuonna asuntomessut järjestetään Kuopion Lehtoniemessä.