» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Talotekniikka-ala uskoo korjausrakentamiseen
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Talotekniikka-ala uskoo korjausrakentamiseen

10.11.2009

Talotekniikkaliiton mukaan alan suhdannetilannetta kuvaa selkeä kaksijakoisuus: korjausrakentaminen työllistää hyvin, mutta uudisrakentamisessa näkyy varsin vähän piristymisen merkkejä ja nekin ovat pieniä. 

Talotekniikkaliiton suhdannekyselyn mukaan talotekniikka-alan yritysten tilauskirjat ohenevat ja alan työllisyys heikkenee edelleen. Talotekniikkaurakoitsijoiden tilauskannat ovat huvenneet runsaat 5 % keväästä ja lievän laskun odotetaan jatkuvan tulevaan kesään.

Uudisrakentamisen alavire näkyy sekä yritysten nykytilanteessa että odotuksissa. Tämänhetkisen suhdannetilanteen kuvaa heikoksi melkein 60 % vastaajista ja lähes puolet uskoo tilanteen jatkuvan samanlaisena ensi kevääseen. Korjausrakentamisessa tilanne on huomattavasti valoisampi: yli 90 prosentilla nykytila on vähintäänkin tyydyttävä ja odotukset puolen vuoden päähän ovat vahvat. Korjaustoiminnan osuus vastaajayritysten liikevaihdosta on noussut 64 prosenttiin.

LVI-asennuksessa saneerausten osuus on sähköä merkittävästi suurempi, mutta korjausavustuksen loppumisen arvioidaan pudottavan hetkellisesti kysyntää. Täystyöllistävää tilauskantaa arvioidaan riittävän 3,6 kuukaudeksi, mutta kyselyyn vastanneiden 87 Talotekniikkaliiton jäsenyrityksen yhteensä lähes 9 000 työntekijästä on tällä hetkellä lomautettuna hieman yli 500 työntekijää.

Tehtyjen ja tarjottujen töiden hintojen urakoitsijat ilmoittavat pudonneen keskimäärin 6,6 % viime keväästä. Urakkahinnat ovat laskeneet vuodessa yli 12 %. Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Jari Syrjälän mukaan hintojen alamäki ei voi enää jatkua.

– Vanhojen sopimusten pohjalta rakentajien palkat nousivat tänä vuonna 6,2 % ja palkkaperintö ensi vuodelle ilman uusia korotuksia on runsas prosentti. Kun tähän lisää raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen lokakuussa alkaneen uuden nousun, hinnanlaskuja on turha odotella, Syrjälä sanoo.

Kotitalousvähennys ja korjausavustus ovat lisänneet kysyntää odotettua vähemmän. Tilaajien kiinnostus energiatehokkuuteen on kasvanut vain jonkin verran.