» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >TEM: Talotekniikka tarjoaa hyviä energiansäästömahdollisuuksia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


TEM: Talotekniikka tarjoaa hyviä energiansäästömahdollisuuksia

11.6.2009

Työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuustoimikunta näkee talotekniikan kehittämisessä suuria energiansäästömahdollisuuksia. 

Energian säästömahdollisuuksia tutkineen työryhmän mukaan määrätietoisilla energiatehokkuustoimilla Suomessa voitaisiin saavuttaa  huima 37 terawattitunnin säästö energian loppukulutuksessa vuoteen 2020 mennessä. Säästöpotentiaalia nähdään varsinkin ajoneuvoteknologian kehittämisessä (8,5 TWh), uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen määräysten tiukentamisessa (4,9 TWh) sekä laitteiden energiavaatimuksen uudistamisessa (2,1 TWh).

Työryhmän loppuraportissa luetellaan yhteensä 125 yksittäistä toimenpidettä, joiden avulla säästötavoitteisiin olisi mahdollista päästä. Ehdotuksista suuri osa liittyy rakentamiseen, talotekniikkaan ja sähkönkäytön tehostamiseen:

  • Korjausrakentamista tulisi vauhdittaa kannustavalla ja kohdennetulla taloudellisella tuella. Rakentamisen tukijärjestelmiä tulisi uudistaa selkeästi energiatehokkuuteen kannustaviksi.

  • Huoneistokohtaisen energiankulutuksen mittaroinnin ja seurannan menetelmiä tulisi kehittää. Energiankäytön tarpeenmukaista ohjausta tulisi lisätä.

  • Julkisen sektorin tulisi toimia vahvana esimerkkinä energiatehokkuuden edistämisessä.

  • Energiatehokkuusinvestoinneille tulisi sallia nopeutettu poisto ja pieniä yrityksiä tulisi tukea energiansäästöön esimerkiksi palvelusetelin avulla.

  • Energiakatselmuskäytäntöä tulisi laajentaa ja tehostaa. Energiatehokkuussopimusjärjestelmä tulisi laajentaa myös asuinkiinteistöihin.

  • Hajautettu energiantuotanto tulisi mahdollistaa nykyistä paremmin.


Energiatehokkuustoimikunta luovutti mietintönsä ministeri Mauri Pekkariselle 9.6. Vuosien 1970 ja 2007 välillä energian kokonaiskulutus on noin kaksinkertaistunut ja sähkön kulutus yli nelinkertaistunut Suomessa. Vuonna 2007 energian kokonaiskulutus oli noin 408 terawattituntia, josta sähkön osuus oli hieman yli 90 TWh. Teollisuuden osuus sähkönkulutuksesta vuonna 2007 oli noin 53 %.

 

Energiatehokkuustoimikunnan raportti Motivan sivuilla