» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Fennovoima hylkäsi Loviisan ydinvoimalan sijoituspaikaksi
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Fennovoima hylkäsi Loviisan ydinvoimalan sijoituspaikaksi

11.12.2009

Fennovoimalla on ydinvoimalansa sijoituspaikaksi vastedes kaksi vaihtoehtoa: Pohjois-Suomessa sijaitsevat Simo sekä alla olevassa havainnekuvassa näkyvä Pyhäjoki.

Kuva Fennovoima 

Fennovoima täsmensi 11. joulukuuta ydinvoimahakemustaan työ- ja elinkeinoministeriölle kertomalla, ettei yhtiö harkitse enää Ruotsinpyhtäätä ydinvoimalan sijoituspaikaksi. Ruotsinpyhtää liittyy vuoden 2010 alussa Loviisaan, eikä kaupungista ole Fennovoiman mukaan saatu ”riittävän vakaata tukea” toisen ydinvoimapaikan avaamiseen kaupungin alueelle.

Fennovoima on yli kahden vuoden ajan selvittänyt laajalti hankkeen sijoituspaikkojen turvallisuuteen, ympäristöön, yhteiskuntaan sekä rakentamiseen ja käyttöön liittyviä tekijöitä. Selvitysten perusteella yhtiö on vaiheittain karsinut eri sijoituspaikkavaihtoehtoja. Alun perin mukana oli lähes 40 paikkaa eri puolilta Suomea ja nyt siis kaksi kuntaa Pohjois-Suomessa.

Säteilyturvakeskuksen lokakuussa antama lausunto vahvisti pohjoisten paikkakuntien sopivuuden ydinvoimalan sijoituspaikoiksi. Huoltovarmuuskeskuksen lausunnon mukaan uuden ydinvoimalaitospaikkakunnan perustaminen hajauttaisi sähköntuotantoa maantieteellisesti ja parantaisi näin Suomen huoltovarmuutta.

Pyhäjoella ja Simossa kaavoitus ja tekniset selvitykset jatkuvat. Lopullisesti Fennovoima valitsee ydinvoimalansa sijoituspaikkakunnan valtioneuvoston periaatepäätöksen pohjalta. Valtioneuvoston odotetaan päättävän periaatepäätöksen saajasta tai saajista alkuvuodesta 2010 ja eduskunnan käsittelevän asiaa myöhemmin samana vuonna.