» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Pk-yritysten pahimmat suhdannepelot ovat tasaantuneet
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Pk-yritysten pahimmat suhdannepelot ovat tasaantuneet

12.5.2009

Pk-yritysten yleiset suhdanneodotukset ovat hieman tasaantuneet viime syksyn jyrkän laskun jälkeen, mutta Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan liikevaihtoa ja henkilöstömäärää koskevat odotukset ovat edelleen laskussa. 

Pk-yritysten suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku nousi tasolle -16, kun se viime joulukuun vastaavassa kyselyssä oli -22.

– Merkittävin pudotus tapahtui liikevaihtoa koskevissa odotuksissa. Niitä kuvaava saldoluku heikkeni joulukuusta viidellä yksiköllä tasolle -10. Sitä pudottivat erityisesti teollisuuden heikot näkymät, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm toteaa.

Myös odotukset henkilöstön määrän kehityksestä ovat hieman pessimistisemmät kuin joulukuussa. Myönteistä on kuitenkin se, että lähes 70 prosenttia pk-yrityksistä uskoo henkilöstönsä määrän pysyvän ennallaan seuraavien 12 kuukauden aikana ja että 11 prosenttia aikoo palkata lisää työvoimaa.

Tiukkuus rahoituksen saatavuudessa ja muissa ehdoissa näyttää jatkuvan. Pk-yrityksistä reilulla puolella on lainaa rahoituslaitoksista. Ulkoista rahoitusta ottaneista 75 prosenttia on havainnut rahoitusmarkkinoiden muutosten vaikutuksia omassa rahoituksessaan. Pk-yrityksistä 42 prosenttia katsoo, että asiakkaiden ja/tai kumppaneiden maksuvaikeudet ovat lisääntyneet viimeisen kolmen kuukauden aikana verrattuna vuodentakaiseen.

– Maksuajan pidennykset ovat sitä yleisempiä mitä pienempiin yrityksiin mennään, Hietala summaa.

Pk-yrityksistä 12 prosentilla on ollut tarvetta maksujärjestelyihin verottajan kanssa viimeisen kuuden kuukauden aikana. Näistä yrityksistä lähes 70 prosenttia kokee verottajan suhtautumisen erittäin tai melko joustavaksi.

Suomen Yrittäjät teki suhdanne- ja rahoitustilannetta luotaavan pikakyselyn huhti–toukokuussa. Kysely lähetettiin 14 000 satunnaisesti poimitulle Suomen Yrittäjien jäsenyritykselle, ja siihen vastasi lähes 2 200 yritystä.