» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Sähkötarvikkeiden tukkumyynti laski 19 % alkuvuonna
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkötarvikkeiden tukkumyynti laski 19 % alkuvuonna

13.8.2009

Sähkötarvikkeiden tukkumyynnin arvo tammi-heinäkuussa oli 402 miljoonaa euroa, mikä on 19,2 % vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Kuluneen 12 kuukauden aikana myynti laski 10,9 % verrattuna edelliseen jaksoon.

”Sähkötarvikkeiden kysyntä on jatkunut kohtuullisena tänäkin vuonna, kun huomioidaan koko rakennussektorin syvä taantuma. Kysyntää on pitänyt yllä korjausrakentaminen”, Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton (SSTL) toimitusjohtaja Tarja Hailikari toteaa.

Yleisen talouskehityksen ohella myynnin laskua vauhditti sähkötarvikkeiden tukkuhintojen 1,8 % lasku verrattuna viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon. SSTL:n hintaindeksin mukaan syksystä 2008 kevääseen 2009 hintojen lasku oli puolessa vuodessa jopa 3,1 %.

”Investoinnit energiatehokkuuteen ja muut pitkävaikutteiset hankkeet onkin kannattavinta toteuttaa juuri nyt, kun hinnat ovat kohdallaan ja tekijöitäkin on saatavissa”, Hailikari muistuttaa.

Hintojen lasku on seurausta raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen rajuista vaihteluista. Kuparin ja alumiinin hinnat laskivat keväällä alle puoleen vuoden takaisesta, mutta ovat sen jälkeen jälleen nousseet. Myynnin arvo laski alkuvuonna jyrkimmin johtimet ja kaapelit -tuoteryhmässä, jossa raaka-aineiden hinnat vaikuttavat hyvin suorasti tukkuhintoihin.