» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >SSTL:n seminaari: Energiaa voisi säästää helposti enemmänkin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


SSTL:n seminaari: Energiaa voisi säästää helposti enemmänkin

13.11.2009

Rakennusten energiatehokkuutta voi parantaa ratkaisevasti sähköisellä talotekniikalla kuten ilmanvaihdon, valaistuksen ja lämmityksen ohjauksella. Energiaa säästäviä ratkaisuja on tarjolla, mutta niiden käyttöönotto etenee hitaasti.  

Kuva SSTL/JorikuvaYli 200 alan vaikuttajaa kokoontui 11.11. Vantaan tiedekeskus Heurekaan jakamaan näkemyksiään sähköisen talotekniikan energiansäästömahdollisuuksista Suomi Energiatehokkaaksi -seminaariin.

Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry:n (SSTL) ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n järjestämä tapahtuma oli jatkoa vuosi sitten suuren suosion saavuttaneelle Kuinka sähköala pelastaa maailman -seminaarille, jonka teema oli ilmastonmuutos. 

Omistajan, energiakatselmoijan ja suunnittelijan näkökulmista pidetyt esitykset nostivat esiin tarpeen nähdä ja ohjata kiinteistön energiankäyttöä kokonaisuutena. Energiatavoitteita asetettaessa tulee huomioida myös rakennuksen käyttötarpeet ja taloudelliset mahdollisuudet. Parannustoimien vaikutus tulee todentaa mittauksilla niin säästyneenä energiana kuin rahana. Kimmo Rautiainen, kuva Mikko ArvinenEsimerkiksi ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus taajuusmuuttajalla ja valaistuksen ohjaus läsnäolo- ja päivänvalotunnistimilla voi johtaa huomattaviin säästöihin.

Motivan johtava asiantuntija Kimmo Rautiainen totesi uusien rakennusmääräysten pienentävän lämmitysenergian tarvetta ja nostavan valaistuksen ja laitteiden käyttämän sähkön osuutta energiankulutuksessa. Nykyisen rakennuskannan suurta säästöpotentiaalia saadaan käyttöön mm. energiakatselmointien ja energiatehokkuussopimusten avulla.

Loppupaneelissa etsittiin keinoja, joilla sähkötarvikkeiden toimitusketju voi yhdessä lisätä energiaa säästävien ratkaisujen käyttöönottoa. Sähkön etu on tarkka mitattavuus, jolla säästöt voi osoittaa. Hankintapäätösten tekijöille tulisikin esittää selkeitä esimerkkejä toteutetuista parannuksista ja niiden tuottamista hyödyistä. Tämä kannustaisi toteuttamaan energiakatselmusten suosituksia nykyisissä rakennuksissa sekä toteuttamaan uudisrakennuksiin suunnitellut sähköistysratkaisut täysimittaisina.