» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Sähköalan suhdanteissa näkyy valon pilkahduksia
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähköalan suhdanteissa näkyy valon pilkahduksia

14.10.2009

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n suhdannekyselyn mukaan sähköalan ammattilaiset uskovat pahimman laman taittumiseen.  

Sähkösuunnittelijat ja -urakoitsijat uskovat, että sähköalan kokonaisvolyymi laskee loivasti ensi vuoden kevääseen saakka, mutta tämän jälkeen odotetaan jo uutta nousua. Yritysten työkannan pituus on tällä hetkellä keskimäärin vajaa neljä kuukautta, mikä on noin 1,5 kuukautta vähemmän kuin nousukaudella.

Alan työllisten määrä on 2–3 prosenttia alempi kuin viime keväänä ja vuoden 2008 ”täystyöllisyydestä” on tultu alas lähes 10 prosenttia. Työvoiman odotetaan vähenevän vielä muutamalla prosentilla lähikuukausina. Tilastokeskuksen mukaan sähköasennusalan liikevaihto laski alkuvuonna tammi-kesäkuussa 7 prosenttia verrattuna vuoden 2008 tammi-kesäkuuhun. Muutos vastaa tämän kyselyn työvoiman vähennysten määrää.

Sähköinen korjausrakentaminen on kasvussa, etenkin energiatehokkuutta lisäävät valaistus- ja automaatioratkaisut sekä putkiremonttien yhteydessä tapahtuvat nousujohtojen uusimiset ja kuituyhteyksien asennukset. Asuntotuotannossa käänne on tapahtumassa mutta sähkömiesten työllisyyteen vaikutus tulee viiveellä vasta loppukeväästä. Toimisto- ja liikerakentamisen hiljaiseloon ei sähköalalla odoteta muutosta ainakaan vielä ensi vuoden aikana.

Tiedustelu lähetettiin syyskuussa 2009 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n jäsenrekistereistä 1823 sähköpostiosoitteensa ilmoittaneelle yritykselle. Tiedusteluun vastasi 410 yritystä, joista sähköurakoitsijoita oli 360 ja sähkösuunnittelijoita 50.

 

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tiedote ja suhdannekaaviot STUL:n sivuilla

Rakennusteollisuus RT:n suhdannetiedote

      

Rakentamisessa 12 % laskua

Rakennusteollisuus RT ry:n 13.10. julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan rakentamisen alamäki jatkuu edelleen, mutta joillain toimialoilla on jo parempia aikoja nähtävissä.

”Jos viime ajat ovat olleet rakentamisessa surkeita, ollaan nyt lipumassa kohti huonon ja tyydyttävän rajapintaa”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kuvaa tilannetta.

Rakentamisen arvioidaan tänä vuonna supistuvan 12 prosenttia ja supistumisen jatkuvan vielä ensi vuonna. Talonrakennustöiden aloitukset ovat supistuneet jopa yli 40 prosenttia. Tänä vuonna talonrakennustöiden aloitukset jäävät 30 miljoonaan kuutiometriin, mutta alamäen odotetaan loivenevan ensi vuonna. 2000-luvulla on uudisrakentamisen aloituksissa oltu keskimäärin 40 miljoonan kuutiometrin tasolla. Toimitilarakentamisen odotetaan supistuvan jonkin verran myös ensi vuonna.

Asuntotuotanto nousee tänä vuonna 20 000 asuntoon, kun aikaisemmat arviot aloituksista ovat olleet 14 000 asunnon tasolla. Valtion tukema tuotanto kasvaa merkittävästi, mutta myös vapaarahoitteinen tuotanto elpyy myynnissä olevien valmiiden asuntojen määrän vähennyttyä keväästä.

Elvytyksen myönteiset vaikutukset näkyvät korjausrakentamisessa, mutta tästä huolimatta rakennusalalla pelätään työttömyyslukujen pahenevan talven aikana.