» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Uusien EU-maiden kansalaisten työntekotietojen rekisteröinti päättyy
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


EU-maiden kansalaisten työntekotietoja ei tarvitse enää rekisteröidä

15.4.2009

Tšekin, Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin, Puolan, Slovenian ja Slovakian kansalaisten työntekotietojen rekisteröinti päättyy 30.4.2009. 

Kolme vuotta voimassa ollut laki uusista EU-maista tulevien työntekijöiden rekisteröinnistä lakkaa 30.4. Tähän saakka työntekoa koskevat tiedot on pitänyt ilmoittaa työvoimatoimistoon 14 päivän kuluessa työnteon aloittamisesta. Jatkossa ilmoitusta ei enää tarvita, mutta EU-kansalaisten tulee edelleen rekisteröidä oleskeluoikeutensa, jos he viipyvät Suomessa yli kolme kuukautta.

Työntekoa koskevien tietojen rekisteröinnin tavoitteena oli parantaa liikkuvan työvoiman tilastointia ja seurantaa. Laki koski Tšekin, Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin, Puolan, Slovenian ja Slovakian kansalaisia, mutta ei Euroopan unioniin myöhemmin liittyneiden Bulgarian ja Romanian kansalaisia, keillä on ollut rajoitukseton oikeus työntekoon Suomessa vuoden 2007 alusta alkaen.

Ulkomaalaisrekisterin mukaan laki ei toiminut toivotulla tavalla, sillä lain voimaantulon eli 5.6.2006 jälkeen rekisteröintejä on tehty yhteensä vain noin 4 000 kappaletta, vaikka samana aikana Suomessa on työskennellyt moninkertainen määrä uusista EU-maista saapuneita työntekijöitä.