» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Vattenfall Verkko sai pohjoismaisen ympäristösertifikaatin
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Vattenfall Verkko sai pohjoismaisen ympäristösertifikaatin

15.4.2009

Vattenfall Verkko Oy:lle on myönnetty pohjoismainen ympäristösertifikaatti älykkäistä etämittareista, puistomuuntamoista ja lintupalloista.

Suomessa ollaan siirtymässä lähivuosina sähkönkulutuksen etämittaukseen. Vattenfall Verkko on ollut yksi edelläkävijöistä älykkäiden etämittareiden asentamisessa. 

– Täsmätieto omasta kulutuksesta on avain arjen energiatehokkuuteen. Kun sähkönkäyttäjä tietää tarkasti paljonko sähköä kuluu, kiinnittää hän huomiota omaan kulutukseensa, Vattenfallin Suomen verkkopalvelusta vastaava johtaja Tapani Liuhala toteaa.

Muina käytännön esimerkkeinä Vattenfall Verkon ympäristötyöstä Liuhala mainitsee luopumisen pylväsmuuntamoiden rakentamisesta sekä joutsenten suojelun.

– Rakennamme myös maaseudulla vain puistomuuntamoita, joissa on öljyä varten suojakaukalot. Maahan sijoitettavat pienet puistomuuntamot vahvistavat sähkönjakelun varmuutta ja sopivat myös luontoon paremmin, Liuhala sanoo.

Vattenfall on asentanut yli 500 lintupalloja verkkoalueellaan Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Lintupallon suojelevat varsinkin joutsenia sähkölinjoilta. Linnut ovat erityisen alttiina törmäyksille sähköjohtoihin noustessaan lentoon tai laskeutuessaan. Vaaranpaikkoja on erityisesti vesistöjen äärellä ja pelloilla.

Lintupallojen asennukset vesistöjen kohdalla tehdään joko kesällä veneestä tai talvella jäältä. Lintupalloja asennetaan sähköverkkoon reilun 10 metrin välein. Näin asennetut pallot kiinnittävät lentoon nousevien tai laskeutuvien joutsenten huomion ja ne väistävät johdon lentäessään.

 

Kuva Vattenfall
Laulujoutsen