» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >VTT: Talotekniikan käytön tulisi olla nykyistä helpompaa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


  VTT: Talotekniikan käytön tulisi olla nykyistä helpompaa

15.9.2009

VTT on julkaissut uuden oppaan talotekniikan käytettävyyden parantamisesta. Ihmisten tyytyväisyyttä sisäolosuhteisiin voitaisiin edistää suhteellisen yksinkertaisilla parannuksilla. 

 

VTT on julkaissut uuden oppaan talotekniikan käytettävyyden kehittämiseksi. Oppaassa käydään läpi taloteknisten järjestelmien käytettävyysongelmia keskivertokäyttäjien näkökulmasta, sekä esitetään lukuisia parannusehdotuksia järjestelmien suunnittelijoille ja tuotekehittäjille.

Oppaan mukaan talotekniikan, kuten lämmitys-, jäähdytys-, ilmanvaihto- ja valaistusjärjestelmien, käytettävyysongelmat ovat hyvin yleisiä. Talotekniikan huono käytettävyys johtaa mm. epäviihtyisämpiin sisäolosuhteisiin, heikentyneeseen työn tehokkuuteen ja kasvaneeseen energiankulutukseen. Vastaavasti toimivat säätöjärjestelmät lisäävät toimistojen ja asuntojen viihtyisyyttä sekä vähentävät ylimääräistä energiankulutusta.

Esimerkiksi suunnittelijoiden mielestä yksinkertaisilta vaikuttavien termostaattien käyttö saattaa edellyttää käyttäjiltä paljonkin tietoa. Esimerkiksi toimistoissa ei välttämättä uskalleta koskea huoneiden lämmönsäätimiin, koska näiden käyttö ajatellaan kuuluvan huoltohenkilökunnalle, tai lämmönsäätölaitteesta ei tiedetä, vaikuttaako se lämmitykseen vai jäähdytykseen.

Tekniikan tohtori Sami Karjalaisen kirjoittama opas perustuu suurelta osin hänen huonelämpötilasäätimien suunnitteluohjeistoja käsittelevään väitöskirjaansa. Oppaan ovat rahoittaneet Työsuojelurahasto ja VTT.

      

10 ohjetta talotekniikan käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun

1. Talotekniikan avulla pitää pystyä luomaan terveelliset, viihtyisät ja tasaiset olosuhteet.

2. Yksilöllisten mieltymysten ja vaihtelevien tarpeiden vuoksi käyttäjien tulee voida itse vaikuttaa olosuhteisiin.

3. Käyttäjän pitää saada toimenpiteistään välitön ja selvästi havaittava palaute.

4. Säädöt pitää pystyä palauttamaan helposti ”normaalitilaan”.

5. Säätimien merkintöjen pitää olla helposti ymmärrettäviä.

6. Käyttöliittymien tulee olla yksinkertaisia. Vähemmän tärkeät ja harvemmin käytetyt toiminnot eivät saa tuoda tarpeetonta monimutkaisuutta.

7. Käyttöliittymät tulee suunnitella käyttäjille, ei alan asiantuntijoille.

8. Käyttäjän toimenpiteillä tulisi olla nopea vaikutus. Esimerkiksi huonelämpötilan halutaan muuttuvan nopeasti asetuksen muuttamisen jälkeen.

9. Tavoitteena tulisi olla, että laitetta tai järjestelmää voi käyttää ilman käyttöohjeita (ja teknistä koulutusta).

10. Esteettinen ulkoasu lisää positiivista asennetta laitetta ja järjestelmää kohtaan.Talotekniikan käytettävyysopas VTT:n sivuilla (pdf)