» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Työehtosopimukset ja taloustilanne urakoitsijapäivien puheenaiheina
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Työehtosopimukset ja taloustilanne urakoitsijapäivien puheenaiheina

16.4.2009

Kevään Sähköurakoitsijapäivät käynnistyivät Hyvinkään Sveitsissä.

Juha Lounatvuori. Kuva Mikko ArvinenSähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n puheenjohtaja Juha Lounatvuori avasi kevään Sähköurakoitsijapäivät muistelemalla sähköalan vuodentakaista, tuolloin vielä varsin aurinkoiselta vaikuttanutta suhdannetilannetta.

– Vuosi sitten urakoitsijapäivillä oli puheenaiheena mistä löydämme riittävästi ammattitaitoista työvoimaa. Nyt kun katsoo perutuspeiliin, niin voi vain todeta, että tuskin meistä kukaan uskalsi tuolloin edes ajatella tilannetta, mihin muutamassa kuukaudessa olemme tulleet, Lounatvuori sanoi.

Viime keväästä rakentaminen on vähentynyt dramaattisesti kaikilla mittareilla mitattuna, mutta korjausrakentaminen on tuonut pientä helpotusta myös sähköalan yrityksille. Lounatvuoren mukaan riskinä kuitenkin on, että korjausrakentamisavustukset ja verohelpotukset houkuttelevat työmaille myös epäpäteviä harmaantalouden toimijoita.

– Korjausrakentamiseen tarkoitettujen avustusten mukana on tullut mukana melkoinen määrä harmaan, ellei peräti hämärän talouden tekijöitä sekä suoranaisia huijareita, joita hyvää tarkoittavat avustusrahat vetävät puoleensa kuin hunajasaavi talviuniltaan herännyttä karhua, Lounatvuori varoitteli.

Atte KorholaTaloudellisen tilanteen lisäksi Lounatvuori nosti avajaispuheessaan esille Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton ja Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry:n tilaamaan työnantajajärjestäytymisselvityksen. Selvitystyön tuloksia odotetaan nyt poikkeuksellisen suurella mielenkiinnolla työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan vedettyä 2.4. maton talotekniikka-alan sähköasennustoimialan työehtosopimuksen yleissitovuuden alta.

Ensimakua selvityksestä kuullaan perjantaina STUL:n kevätkokouksessa, kun selvitysmies Markku Nihti saapuu paikalle kertomaan selvitystyön alustavia tuloksia.

Yhtenä kevään urakoitsijapäivien teemana on energiatehokkuus ja ilmastonmuutoksen torjunta. Lounatvuoren puheenvuoron jälkeen aiheeseen johdattavan puheenvuoron piti Helsingin yliopiston professori Atte Korhola.