» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Valtio ostaa enemmistön Fingridin osakkeista
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Valtio ostaa enemmistön Fingridin osakkeista

16.6.2009

EU:n sähkön sisämarkkinadirektiivin muutos edellyttää sähkön siirtoverkkoyritysten eriyttämistä sähkön tuotantoa ja myyntiä harjoittavista yrityksistä. Fortumin ja Pohjolan Voiman omistukset siirtoverkkoyhtiö Fingridissä edellyttävät Suomelta eriyttämisvelvoitteen täytäntöönpanotoimia.

Fingridin tärkeän yhteiskunnallisen merkityksen ja valtiolle kuuluvan direktiivin täytäntöönpanovastuun vuoksi valtio ottaa aktiivisen roolin Fingridin omistusjärjestelyiden toteuttamisessa.

Valtio hankkii omistukseensa Fingridin osake-enemmistön sekä enemmistön äänivallasta yhtiökokouksessa (vähintään 50,1 %). Omistusmuutos pyritään toteuttamaan vapaaehtoisin kaupoin Fortumin ja Pohjolan Voiman kanssa.

Valtio pyrkii näillä toimilla turvaamaan yhteiskunnan strategiset intressit ja huoltovarmuuden pitkällä tähtäimellä sähköjärjestelmässä ja sähkön siirtoverkossa. Toiminnallisena tavoitteena on toimitusvarma, tehokas sekä palveluiltaan tasapuolinen ja edullinen sähköjärjestelmä ja sähkönsiirtoverkko.

Fortum ja Pohjolan Voima omistavat kumpikin 25,1 % Fingridin osakkeista. Valtion omistusosuus on 12,3 %. Pääasiassa eläkevakuutus- ja vakuutusyhtiöstä koostuvalla ryhmällä on 37,5 % osakkeista. Fortum ja Pohjolan Voima ovat 28.4.2009 julkistaneet päätöksensä aloittaa selvittelyt Fingrid-osakkeidensa myynnistä.

Valtion kumppaneiksi Fingridin omistajiksi etsitään pitkäaikaisesti yhtiöön sitoutuvia kotimaisia institutionaalisia sijoittajia ja/tai sähköä käyttävää kotimaista teollisuutta. Nykyiset osakkaina olevat eläke- ja vakuutusyhtiöt voivat myös lisätä omistustaan.

Valtio suhtautuu positiivisesti myös sellaiseen vaihtoehtoon, jossa direktiivin vaatimukset täyttävät Pohjolan Voiman osakkaat tai näiden perustama yhtiö ostavat Pohjolan Voiman Fingrid-osakkeet.