» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Motiva julkaisi aurinkoenergian hyödyntämisoppaan
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Motiva julkaisi aurinkoenergian hyödyntämisoppaan

17.7.2009

Auringon energiaa olisi mahdollista hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä lämmön että sähkön tuotannossa Suomessa.

Aurinkopaneeleita Sähkötalon katolla. Kuva Mikko ArvinenMotiva ja Aurinkoteknillinen yhdistys ovat laatineet aurinkojärjestelmän hankintaa helpottavan yleistajuisen oppaan. Etelä-Suomessa jokainen neliömetri vastaanottaa vuoden aikana vaakatasossa laskettuna noin 1 000 kilowattituntia auringonsäteilyä. Vain keskitalvella auringon energiaa ei juurikaan saada talteen. 

Aurinkojärjestelmän mitoittaminen ja suuntaaminen oikein vaatii asiantuntemusta, joten järjestelmän hankkimista suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä ammattitaitoiseen suunnittelijaan. Jotta hankinta edistyisi oikeassa järjestyksessä, on Motivan Auringosta valoa ja sähköä -oppaassa seikkaperäinen hankintaohjeisto sekä aurinkolämpöjärjestelmän että aurinkosähköjärjestelmän hankkijalle.

Auringonvalosta aurinkopaneeleiden avulla saatava sähkövirta voidaan joko varastoida akkuun tai käyttää suoraan sähkölaitteissa. Aurinkojärjestelmä voidaan sijoittaa niin vanhaan kuin uuteenkin rakennukseen. Uudisrakennuksen kattojen ja muiden rakenteiden suuntaaminen auringon suhteen edullisimmalla tavalla edesauttaa aurinkoenergian hyödyntämistä.

Ympäristöministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat tukeneet oppaan tekoa. Motivan Lämmitysjärjestelmät-sarjaan kuuluva opas on ladattavissa Motivan www-sivuilta.

Teknisempiä ohjeita aurinkopaneeleiden liittämisestä rakennuksen sähkönjakeluverkkoon on saatavissa Sähköinfon uudesta ST-kortissa 55.33. ”Aurinkoenergiaa hyödyntävät laitteet ja niiden liittäminen rakennuksen sähkönjakelujärjestelmään”.