» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Passiivitalojen suunnitteluohjeet julkistettiin Valkeakoskella
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Passiivitalojen suunnitteluohjeet julkistettiin

17.7.2009

Uudisrakennuksen suunnittelu- ja toteutusohjeiden lisäksi ohjeissa käsitellään myös olemassa olevan rakennuksen korjaamista passiivitaloksi. 

Arkkitehti (SAFA) Kimmo Lylykankaan ja VTT:n asiakaspäällikkö Jyri Niemisen laatimat passiivitalojen suunnitteluohjeet julkistettiin Valkeakosken asuntomessuilla perjantaina 17.7. Lylykangas vastaili tilaisuudessa tunteita herättäneisiin kysymyksiin passiivitalojen lämmityksestä, ilmanvaihdosta ja kosteusongelmista.

– Passiivitalossakin on aina lämmitysjärjestelmä. Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella lämmitystarve kuitenkin saadaan murto-osaan nykyisestä ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia. Energian säästämiseksi itse asiassa vain parannetaan niitä teknisiä ratkaisuja, jotka ovat jo käytössä jokaisessa suomalaisessa uudisrakennuksessa, Lylykangas sanoi Valkeakoskella.

Passiivitalon tilojen lämmityksen energiatehokkuus muodostuu ulkovaipan eri osien ja ilmanvaihdon lämpöhäviöiden pienentämisestä tasolle, jolla rakennuksen lämmittämiseen ei välttämättä tarvita perinteisiä radiaattori- tai lattialämmitysjärjestelmiä. Kun rakennuksen lämmityksen tehontarve on pieni, voidaan siirtyä ilmanvaihtolämmitykseen, jossa lämpö tuodaan huonetiloihin ilmanvaihtojärjestelmän välityksellä. Tämä ei sulje pois muidenkaan lämmitystapojen käyttöä passiivitaloissa, mutta lämmön talteenotto ilmanvaihdosta on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää rakennuksen lämmitystarvetta.

Arkkitehtisuunnittelussa kannattaa varata tila ilmanvaihtolaitteelle suunnilleen sen alueen keskeltä, jonka ilmanvaihto koneella hoidetaan. Passiivitalon kokonaisenergiatehokkuutta arvioidaan sen primäärienergiantarpeen kautta. Primäärienergiatarkastelussa arvioidaan energialähteen sisältämän energian määrää suhteessa tuotannossa saatavaan käytettävän energian määrään. Passiivitalon kokonaisenergiaratkaisuissa kannattaa pyrkiä energiatehokkaisiin kodinkone-, valaistus- ja talotekniikan laiteratkaisuihin.

Ohjeista on laadittu omat verkkosivut www.passiivi.info. Sivuilta ladattavissa oleva tekstimuotoinen aineisto ja PowerPoint -esitykset ovat vapaasti käytettävissä opetustarkoituksiin.

www.passiivi.info