» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2009 >Antenniverkon teräväpiirtoluvat haettaviksi
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Antenniverkon teräväpiirtoluvat haettaviksi

18.3.2009

Valtioneuvosto on julistanut haettaviksi kaksi toimilupaa teräväpiirtotelevision koelähetyksiin antenniverkossa. 

Verkkotoimiluvat ovat kanavanipuissa VHF1 ja VHF2 ja ne ovat voimassa vuoden 2016 loppuun. Lupien hakuaika päättyy 8. toukokuuta. Koelupien tarkoituksena on edistää maanpäällisten televisioverkkojen kilpailua ja tarjontaa. Viestintäministeri Suvi Lindén kuitenkin korostaa, ettei kokeilu vaikuta nykyisten digilähetysten näkyvyyteen eikä vastaanottimiin.

– Nyt käynnistettävä teräväpiirtokokeilu on varsin merkittävä, koska toimiluvan mukaisen verkon on katettava vuoden 2011 loppuun mennessä 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä, Lindén toteaa.

Kaapeliverkon HD-lähetyksiä voi katsoa ainoastaan ohjelmakorttiin liitetyillä, Cable Ready HD -laitteillaTeräväpiirtolähetysten katseluun tarvitaan HD-virittimellä varustettu digiboksi ja teräväpiirtokuvaa toistava tv, sekä mahdollisesti myös antennitarkistus. Teräväpiirtolähetysten kuva on parhaimmillaan jopa viisi kertaa normaalia televisiokuvaa tarkempi. Ero korostuu varsinkin suurissa, yli 40-tuumaisissa vastaanottimissa.

Maksullisten kanavien seuranta edellyttää, että laitteet ovat Cable Ready HD -hyväksyttyjä. Tekijänoikeussyistä myönnettävän merkinnän saavat vain laitteet, joilla lähetyksiä ei pysty suoraan kopioimaan. Lisätietoja sekä hyväksyttyjen laitteiden listan löydät osoitteesta kaapelitelevisio.fi.